torsdag 13 september 2018

Regeringskris?

Blir det politiskt kaos nästa måndag? Ja, det var rubriken på mitt förra inlägg, som handlade om hur Sverige ska regeras efter valet.
Och hur blev det, då? Idag på eftermiddagen har de slutliga röstsiffrorna offentliggjorts. Och inte har resultatet bidragit till någon klarhet. Hittills har den rödgröna regeringen styrt i minoritet i fyra år, trots att decemberöverenskommelsen revs upp, eftersom alliansen inte ville fälla regeringen med stöd av SD. Och fortfarande har de tre rödgröna partierna fler mandat än alliansen, 144 mandat jämfört med 143 för alliansen. Även om marginalen är liten är läget i princip oförändrat. Sverigedemokraterna har ökat kraftigt och får nu 62 mandat. Eftersom ingenting i grunden förändrats har Stefan Löfven sagt att han sitter kvar.
Inget block får majoritet.
Alliansen kräver att få bilda regering, men av vilka skäl? De är fortfarande det mindre blocket. Vill man acceptera en fortsatt minoritetsregering är det naturligt att de rödgröna sitter kvar. Ska man rösta bort dem blir det svårt att hitta ett bättre alternativ. L och C vill inte regera med stöd av SD. Alltså behövs stöd av S, vilket inte verkar sannolikt. Stöd av enbart MP räcker inte till egen majoritet. Men det räcker inte heller med en mittenregering med S, MP, C och L, som bara skulle få 167 mandat, men det krävs 175. En regering med stöd av V, MP, S och C får faktiskt egen majoritet med 175, men är knappast realistisk.
Vilken regering som än bildas kommer att behöva förhandla igenom alla viktiga beslut med olika majoriteter. Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar