Föreningen Vetenskap och folkbildning, där jag är medlem, har utsett läkaren Annika Dahlqvist till Årets förvillare 2009. Skälet är att hon under året uttalat sig på ett särskilt ovederhäftigt sätt om kopplingen mellan kost och sjukdom. Hon har varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten, helt utan något vetenskapligt stöd. Annika Dahlqvist har också spridit ogrundade påståenden om att den som äter en kost med mycket fett inte får cancer.
Annika Dahlqvist får däremot inte priset för att hon är en av de främsta förespråkarna för att fet mat inte orsakar fetma. Hon rekommenderar på sin blogg att man ska undvika kolhydrater men äta mycket fett för folk som vill slippa övervikt, den s.k. LCHF-dieten (LowCarb-HighFat = lågkolhydrat-högfett). Skär alltså inte bort fettet från julskinkan men ta däremot ingen potatis. Bred tjockt med smör på mackorna - nej stopp, ta bara smör men inget bröd var det ju.
Nu ser det ut som hon får rätt på den punkten. Dagens Nyheter meddelade nyligen att ”Fet mat orsakar inte övervikt”. Den hittills största brittiska studien visar att den fettsnåla nyckelhålsmärkningen saknar vetenskapligt stöd och bör skrotas. Matvanorna hos 90 000 personer i Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Italien har analyserats under tio år. Livsmedelsverket anser däremot att vi bör hålla igen på fettet. Myndigheten rekommenderar att högst 25–35 procent av matens energi ska komma från fett. Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet får därför användas på produkter och restaurangluncher som är fettsnåla. Men för att citera DN:s egen vetenskapsreporter Karin Bojs: Nej, nej, nej, tro dem inte! ”Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap,” säger Göran Berglund, professor i internmedicin vid Lunds universitet enligt DN. Han anser att den nya brittiska studien visar att Livsmedelsverkets råd saknar vetenskapligt stöd. Även Världshälsoorganisationen WHO:s experter kom i höstas fram till att det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan fett i maten, övervikt och hjärt-kärlsjukdom.
Fett och hälsosamt.
Detta illustrerar den välkända kunskapen att all forskning bara leder fram till provisoriska sanningar och att vi ständigt måste vara beredda att ompröva vad vi tidigare har trott vara vetenskapligt belagt. Det innebär inte att vi inte ska sträva efter att veta mer och att ta reda på vad som är grunden för olika ”sanningar”. Tvärtom betyder det bara att vi ständigt måste ta reda på mer om verkligheten. Själv har jag alltid trott att vi blir feta av att äta mycket mat och röra oss lite och magra av att äta lite mat och röra oss mycket. Det verkar som om det också finns ett visst vetenskapligt belägg för den uppfattningen nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar