lördag 7 april 2012

Påsk, men varför just nu?

Vi firar som så ofta påsken på Gotland. I år infaller påsken relativt tidigt, redan i början av april. Som sig bör har det inträffat ett riktigt påskväder. Ute snöar det och vinden viner i knutarna. Tur att vi inte hunnit byta till sommardäck ännu. Aprilväder är ju omväxlande, ena stunden kan det vara solsken och skönt och nästa stund som det är just nu, snö, blåst och kyla.  För några veckor sedan när vi var här var det likadant fast det bara var mars. Ett par dagar med snöstorm och kyla och därefter några dagar med sol och vår i luften. Tredje året i rad har vi i alla fall en någotsånär normalkall och snöig vinter, trots alla klimatalarmister som har påstått att det skulle vara slut med detta i fortsättningen.
Jesu uppståndelse
Vad är det då vi firar. Vi har påskris, färgar och äter mer ägg än vanligt, gömmer påskägg åt ett barnbarn på besök och planerar gravad lax till middag. Eftersom jag har finskt påbrå äter vi ofta memma vid påsktid. Några kanske klär ut sig till påskkärringar och tigger godis. Hade vi varit kristna hade vi också pratat om Jesus korsfästelse och död och hans mystiska uppståndelse från de döda på tredje dagen. Nu är det ju en tillfällighet att detta hände sig just vid påsktiden, som ju funnits långt före kristendomen. Judarna firade till exempel påsken till minne av uttåget ur Egypten.
Om uppståndelsen nu faktiskt inträffade. De faktiska bevisen tycks vara svaga. Själva uppståndelsen beskrivs ingenstans i Nya testamentet och det finns inga vittnen. Vad som sägs är enligt Matteusevangeliet att graven öppnas men befinns vara tom. Man tycks inte heller veta säkert var korsfästelsen och begravningen ägde rum. Det hävdas bland annat att Uppståndelsekyrkan i Gamla Jerusalem är byggd på platsen för Jesu kors och Jesu grav men också en plats utanför stadsmuren där det finns en klippgrav pekas ut som rätt plats.
Kan detta vara Golgata?
Men varför firar vi påsken just nu? Tydligen har någon bestämt att påskdagen ska infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, förutsatt att vårdagjämningen inträffar den 21 mars, vilket inte stämmer överallt. Dessutom handlar det inte heller om den astronomiska fullmånen utan en beräknad fullmåne, som någon har fastställt i tabeller när den inträffar. Det innebär tydligen att påsken kan infalla när som helst mellan den 22 mars och den 25 april. Årets påsk är varken tidig eller sen, utan infaller ganska precis i mitten på det intervallet. Men varför Jesu korsfästelse och uppståndelse ska kopplats till månens olika faser verkar mystiskt. Det skulle underlätta något om man kunde bestämma att påsken skulle inträffa vid en bestämd tidpunkt varje år, gärna i den senare delen av intervallet, då våren brukar vara mera pålitlig.
Vad har nu fullmånen med påsken att göra?
Det påstås att dessa principer har beslutats av 325 biskopar från det romerska riket vid ett kyrkomöte i Nicaea år 325 under kejsar Konstantins regeringstid, men det tycks inte finnas några bevarade protokoll som bekräftar detta. Där bestämde man också om Jesu gudomlighet, vilket alla biskopar utom två röstade för. Då hittade man alltså på, eller i alla fall fastställde, den något egendomliga teorin om Guds treenighet, enligt vilken Gud visserligen är en enda Gud men samtidigt tre olika personer nämligen Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Man bestämde också att allt som inte beslutats skulle definieras som kätteri och därmed förkastas eller utrotas. Därför firar vi alltså påsken just nu och därför är det kätteri att inte anse att såväl Jesus som Den Helige Ande är Gud. Firar man påsken en annan tid bör man alltså utrotas, enligt vad man inom kristenheten genom majoritetsbeslut har kommit överens om.
Trots detta är det inte alla som är överens om att påsken ska firas just nu. Det har delvis att göra med kalendertrasslet, alltså när man övergick från den julianska till den gregorianska kalendern, vilket vi i Sverige gjorde 1753. De nya påskreglerna införde vi dock först 1844. De tjurskalliga ortodoxa i öst som envisas med att fortfarande hålla fast vid den gamla kalendern firar därför påsken vid andra datum än vi i väst. Där kan påsken inträffa mellan den 4 april och den 8 maj. Vore det inte underbart att fira påsken den första veckan i maj i stället för i detta snöoväder i början av april. Oberoende av om det är strax efter fullmåne eller ej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar