söndag 1 april 2012

Läckan på försvarsdepartementet

Under de senaste veckorna har Dagens eko avslöjat hur FOI har försökt kringgå lagstiftningen för att kunna sälja en vapenfabrik till Saudiarabien i smyg. Försvarsminister Sten Tolgfors har anklagat FOI för att ha gett saudierna löften som inte kunde infrias. Tolgfors har blivit hårt pressad av medierna. Enligt försvarsministern själv kände han inte till upplägget med bulvanföretaget SSTI, men det är uppenbart att projektet har varit känt inom försvarsdepartementet. Frågan är om Tolgfors ljög för medierna. I vilket fall som helst blev pressen till slut för hård, så att han tvingades avgå. Men även då är det klart att han ljög. Bara ett och ett halvt dygn före avgången förklarade han att han inte hade några planer på att avgå. Vid presskonferensen sa han i stället att avgången diskuterats sedan i oktober och att han veckan innan meddelat statsministern att han ville sluta. Saudiaffären påskyndade avgången några veckor. Antingen ljög han vid presskonferensen eller ett par dagar tidigare. Frågan är vid vilka tillfällen han talat sanning.
Både DN och SvD visar idag att det finns goda skäl för Tolgfors att avgå. Läget inom försvaret är bristfälligt och har toppstyrts av försvarsdepartementet. Tolgfors arbete har varit ett rent hafsverk enligt Riksrevisionsverket och efterträdaren kommer inte att få det lätt.
Saudiaffären ska nu granskas av konstitutionsutskottet, men dessutom skall misstänkta brott inom FOI utredas. Dessutom undersöker justitiekanslern om läckaget av hemliga dokument till Ekot utgör ett brott mot tystnadsplikten. Det är uppenbart att det någonstans har funnits en läcka som flitigt har försett media med uppgifter. Fredman kan idag avslöja att det kan ha varit Wikileaks som läckt uppgifterna till medierna genom att låta Julian Assange infiltrera försvarsdepartementet.  Betraktar man bilderna ovan och nedan är det uppenbart att Tolgfors och Assange är till förväxling lika och Assange borde kunna passera vilken inpasseringskontroll som helst.
Julian Assange, alias Sten T…
Aftonbladets ledarblogg har redan spekulerat om Julian Assange som tänkbar efterträdare till Tolgfors, eftersom han ju är en expert på läckor. Dessutom behöver man inte byta ut porträttet på Försvarsdepartementet.
Sten A alias Julian T…
Radions Public service har också ett svar på vad Tolgfors göra i fortsättningen. Uppgiften som Ekochef verkar vara som klippt och skuren för Tolgfors, som kan komma med en lång rad nya avslöjanden om missförhållanden inom försvaret och vapenexporten. Om det nu inte blir Assange förstås.

1 kommentar: