fredag 13 april 2012

Trädgårdsmässan i Älvsjö

Full fart på våren, om inte ute i naturen så i alla fall på trädgårdsmässorna. I Älvsjö pågår Stockholms största och folk väller in. Det pratas på scener och i montrar, det säljs växter i tusental tillika nya sköna ting att pryda trädgården med eller vanliga praktiska saker som sekatörer, trädgårdshandskar och plastbaljor i glada färger.
En rejäl grind in till trädgården, kanske? Tillverkad av Järnakademien.
Baljor kan man aldrig ha för många av.
Efter att ha jagat runt efter frön till den pampiga grönsaken svartkål på hela Gotland och även i Stockholm tackar jag Impecta för ett rejält sortiment. I fröfirmans mycket avlånga monter fanns den eftertraktade fröpåsen, dock under beteckningen grönkål ’Nero di Toscana precoce’. På påsen framgår att den även kallas svartkål och palmkål. Alltid lär man sig något.
En prydnad i varje trädgårdsland.
Passade på att där inhandla även isört som jag blev bekant med på Libyens sandiga stränder där den växte vilt, och sedan i Sydafrika. Isört är en sydafrikansk bladgrönsak, står det på påsen. Inte visste jag det den gången i Libyen, då hade jag tagit med mig hem av överflödet. Nu får jag reparera detta genom att så den i landet på Gotland. Tilltalande, saltsyrlig smak, lovar Impecta.
Från Afrika till Gotland…
Vi lyssnade på Lena Nygårds som vet allt om gamla svenska grödor, som hon via POM (Programmet för odlad mångfald) insamlat och nu sprider i små vackra påsar med tillhörande berättelser om ursprung och historia, om människorna som räddat dem genom att träget odla dem generation efter generation, just för att de var godare än allt man kunde köpa hos Weibulls. Gråärt och bondböna ska åter klättra uppåt i mitt ganska röriga trädgårdsland. Lena berättade om de fantastiska odlingsmetoderna från förr, bland annat om krakemärren i Bohuslän en ställning formad som en avlång kåta där man torkade bönhalm med bönor på så bönorna fick mogna av i lugn och ro. Man tröskade sedan bit för bit, grödan hängdes inåt så den skyddades mot väder och vind.
Krakemärr på väg att fyllas med skörden från bönåkern.
Djur i trädgården är nog så viktigt och en trevlig nykomling är den japanska silkeshönan som visades upp på mässan. Vansinnigt dekorativ, helvit med tofs på huvudet och tofsar på benen. Vilken frestelse!
Vackraste lilla hönan kommer från Japan, var annars?
Ja, mässan är värt ett besök, så skynda dit och hitta nya och gamla favoriter till trädgårdssäsongens alla faser. Blanda så nytta och nöje, arbete och njutning i den egna täppan. Sätt ner knölar och lökar som genom naturens trolleri producerar de vackraste blomster.
Vad kan de allt omvandlas till? Bara att gräva ner nån stans. 
Njut sedan till en drink i en rejäl fåtölj av lyxmodell.
Fäll ut en låda att vila fötterna på, ost och vin på utfällbart bord. Lite regn motas med en nedfällbar markis i klassiskt randigt.
Eller ta itu med balkongen, odla och plantera. På mässan finns en mängd fina balkonger att inspireras av, till exempel denna med utsikt över sjö och paviljong av orientalisk modell. På en balkong kan man låta fantasin flöda fritt, det är budskapet. Glöm traditionella blomlådor, lägg ut sand och mossa, bädda med orientalisk matta och kuddar…
Balkong? Visst, men också drömmen om det goda livet.
Årets trädgårdsmässa är faktiskt bättre än någonsin, luftig trots alla människor som trängs, varierad och fantasifull.
Gästbloggare:
EVA HERNBÄCK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar