onsdag 6 november 2013

EU vill förbjuda plastpåsar

Detta meddelades i radion häromdagen. EU-kommissionen föreslår en lagstiftning som innebär att alla EU-länder ska välja en eller flera metoder för att minska mängden plastpåsar, till exempel vanliga bärkassar i mataffären. Det ska bli tillåtet för länder att helt förbjuda vissa plastpåsar. En annan metod kan vara att införa speciella avgifter. EU-kommissionen verkar slå in öppna dörrar, eftersom till exempel Irland redan har infört avgifter och Italien har förbjudit användningen av plastpåsar i affärer och livsmedelsbutiker. Det tycks alltså redan vara tillåtet att förbjuda plastpåsar eller införa avgifter.
”I dag vidtar vi åtgärder för att lösa ett mycket allvarligt, och i hög grad synbart, miljöproblem”, säger Janez Potočnik, EU:s miljökommissionär. Det sägs i inslaget att över 8 miljarder plastpåsar varje år ”blir skräp i den europeiska naturen, där de skadar till exempel fiskar och fåglar som sväljer pyttesmå delar av dem”. Varje år kommer nästan 100 miljarder nya plastpåsar ut på marknaden i EU, vilket motsvarar i genomsnitt närmare 200 påsar per europé. Det innebär alltså att 8 procent blir till skräp, men att 92 procent inte blir det. Frågan är varför man inte inriktar sig mot den lilla andel som blir skräp i naturen?
”Plastpåsar är en symbol för vårt slit-och-släng-samhälle. De är gjorda av material som består i hundratals år, men vi använder dem bara i några minuter”, säger Janez Potočnik.
Något förenklad argumentation kan man tycka. Vissa plastpåsar används nog lite mer. Själv använder jag de plastpåsar som jag handlar mat i för sopor, och att döma av hur det ser ut i soprummet, gör alla mina grannar detsamma. Därefter bränns plastpåsen tillsammans med soporna i Högdalens kraftvärmeverk, med höggradig rökgasrening, och blir till energi. Vettig återvinning kan man tycka. Får vi för många plastpåsar under diskbänken tar vi med en gammal till butiken när vi handlar. Skulle plastpåsarna förbjudas, måste man i stället hitta på något annat att lägga hushållssoporna i. Bärkassar av tyg att handla i är ju bra, men inte lämpliga för sopor. Papperskassar väger betydligt mer än plastpåsar och ökar transportarbetet. Verkligenheten är ju rätt komlicerad.
Potočnik, sa ingenting om detta. En del plastpåsar brukar dessutom användas rätt länge, till exempel dem som vi lägger bär och frukt i för att stoppa ner i frysen.
Jag är i högsta grad medveten om att plastpåsar i naturen är ett stort problem, men detta gäller enligt mina erfarenheter i första hand länder i t ex Afrika och Asien utan organiserad avfallshantering eller återvinning eller där avfallet läggs på tipp. EU borde hjälpa dessa länder att hantera problemet.
Visst har jag sett plast ligga ock skräpa också i den svenska naturen. Men faktiskt har det sällan handlat om plastkassarna från ICA eller Coop. Betydligt oftare ser jag rester av de så kallade dinosaurieäggen, de där inplastade vita jättebollarna med ensilage, som lyser vackert på nyslagna sensommarfält, men som ser betydligt tristare ut efter några månader eller år, när resterna fastnar i dikesrenarna. Vad ska Potočnik göra åt dem?
Vore det inte bättre om man inriktade krafterna mot det som verkligen är problem?

1 kommentar:

  1. Problemet är inte att vi använder plastpåsar idag i många olika sammanhang utan att vi inför nya användningsområden.
    Att sortera sopor i olikfärgade plastpåsar som planeras i Stockholm Stad av Sten Nordin och Per Ankersjö verkar inte speciellt genomtänkt.
    Vi måste minska användningen och inte införa ett system som årligen tillför runt 100 miljoner nya plastpåsar att hantera.
    Det finns redan sopkärl, sopsäckar och matavfallskvarnar som kan användas.
    Bättre är att sopsortera bättre och att underlätta detta.

    SvaraRadera