måndag 30 december 2013

Om den vedervärdige mannen och svineriet

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev tio, vid det här laget, klassiska deckare om poliskommissarie Martin Beck, Gunvald Larsson, Lennart Kollberg och de andra. De kom ut under åren 1965-1975. Det finns numera åtminstone 38 filmer, antingen baserade på böckerna eller bara på persongalleriet. De flesta filmerna är alltså inte baserade på Sjöwall-Wahlöös böcker utan på manus av Rolf Börjlind och Cilla Börjlind.
Ska ni se en enda Beckfilm, så välj Mannen på taket från 1976, filmad av Bo Widerberg och baserad på ”Den vedervärdige mannen från Säffle”. Carl-Gustaf Lindstedt är för mig Martin Beck och Sven Wollters version av Kollberg är också bra. Resten av filmerna kan man se eller inte, det kvittar. Många har tjänat pengar på Beck genom åren.Vad jag vet finns det dock inte någon bok om Martin Beck och de andra, skriven av någon annan författare.
Vår största deckarstjärna sedan Sjöwall Wahlöö heter Stieg Larsson. Ja, kanske vår största någonsin. Han hann inte med mer än tre böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist innan han gick bort. Deckarserien har sålts i 75 miljoner exemplar över hela världen. Ett fjärde manus ligger outgivet hos sambon Eva Gabrielsson. Jag skulle gärna se även denna bok utgiven, men antagligen kan hon inte komma överens med familjen om villkoren.
David Lagercrantz
Men det finns ju andra sätt. David Lagercrantz vet hur man tjänar pengar, som med Zlatanboken härom året. Norstedts förlag och Lagercrantz tycks inte dra sig för att exploatera Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist med en ytterligare bok om dom, ja kanske det blir flera? Vi kommer säkert att få se fler Milleniumfilmer också. Men varken Norstedts eller Lagercrantz gör det enligt uppgift för pengarna. Det är ju tryggt att höra att Lagercrantz bedriver en helt altruistisk verksamhet. Men Norstedts då?
Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson är kritisk enligt SvD. ”Det här är inte rätt. Det här hade Stieg inte velat,” säger hon till TT.  Även andra är kritiska. Författaren Kristina Ohlsson kritiserar i Aftonbladet under rubriken "Svineri, Lagercrantz!" girigheten kring kända romanfigurer och efterlyser en Lex Stieg Larsson. Kristina Ohlsson säger i Aftonbladet att hon som författare blir ”fysiskt illamående. För jag visste uppriktigt sagt inte att den här sortens saker kunde hända.”
Kristina Ohlsson
Stieg Larssons böcker är i en klass för sig. Att använda persongalleriet för nya deckare är för mig rent rofferi. Det går helt enkelt inte för sig. Vem som helst borde inse detta.
Bengt Ohlsson gjorde i romanen Gregorius ett nytt litterärt verk, visserligen baserat på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, men ur ett helt annat perspektiv. Det var något helt annat än det som David Lacercrantz nu har sagt sig ämna göra.
Nästa steg är kanske att be David Lagercrantz skriva uppföljare till Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump. Med Martin Beck blir det väl svårare eftersom Maj Sjöwall fortfarande lever, så där får man vänta ett tag. Om inte Kristina Ohlssons förslag med en Lex Stieg Larsson får framgång. Låt oss hoppas på det. Vad säger författarförbundet?

4 kommentarer:

  1. Som arkitekt hoppas jag du inspireras av andra lyckade arkitekter.
    Att du kopierar detaljer som är vackra.
    Att du väljer beprövade lösningar och installerar standardprodukter.
    Kanske tom återanvänder ritningar.
    Kanske lägger till en lite egen detalj-men inte alltid gör hela arbetet på nytt.
    Men det är arkitekterna ovilliga till-vilket är synd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan all arkitektur bygger på annan arkitektur med variationer. Men enskilda byggnader skyddas också enligt upphovsrättslagen, som verk av byggnadskonst. Även ritningar, bilder och modeller etc. tillkomna i anslutning till byggnaden åtnjuter också skydd enligt URL. Att inspireras är inte samma sak som att återanvända Stieg Larssons persongalleri. Det vore som att bygga en kopia av Stockholms stadshus i Dubai.

      Radera
    2. Jaha-är det inte just i Dubai som det finns sju! kopior av Örebros stolthet-Svampen?

      Radera
  2. I motsats till många snorkiga kulturskribenter – och andra - så tycker jag att det ska bli kul att få ta del av fröken Salanders vidare öden och äventyr. Så typiskt svenskt förresten att gnälla innan man har en susning om resultatet.
    Vi var inte färdiga med Salander riktigt. Hon är en spännande karaktär som bör få leva vidare ett tag. Men han är modig David Lagercrantz, han kommer att bli persona non grata om han misslyckas.

    SvaraRadera