måndag 2 december 2013

Huvudlösa förare i Göteborg

Hmmm. Känner ni igen det här. Datorn låser sig slumpmässig, man kan inte flytta muspekaren, ljudet försvinner, bilden stannar, num/caps/scroll-lock lamporna på tangentbordet går inte att tända eller släcka. Allt som funkar är att starta om datorn.
Jag läser på nätet: ”Om datorn låser sig slumpmässigt eller snart efter att den har satts på kan det bero på att datorn blir för varm eller att en maskinvarukomponent är trasig. Använd tryckluft till att hålla luftpassagerna i systemet rena och fria från damm och smuts. Om datorn fortfarande är långsam eller låser sig vänder du dig till Microsoft Community för hjälp.”
Ibland stannar datorn liksom upp, ingenting händer på en stund, men sen går det över och datorn fungerar bra igen. Om jag kört Google Earth och sedan lämnar programmet i bakgrunden låser det sig ofta. Man blir tvungen att tvångsavsluta och starta på nytt. Man kör antivirusprogram, men ingenting hjälper. Eller det allra värsta, systemfel eller kraschad hårddisk utan förvarning.
För en tid sedan gick datorn över huvudtaget inte att starta, efter installation av en utländsk mobilt bredband. Var tvungen att gå till PC-doktorn för att få hjälp, och de löste problemet, men det tog en hel dag. Idag kunde jag inte boka ny tandläkartid. Tandläkarens bokningsprogram hade låst sig och gick inte att öppna.
Jag tänker på det här när jag nu hör på radion att man snart ska börja köra förarlösa bilar i Göteborg. Det är biltillverkaren Volvo startar ett stort forskningsprojekt kring självstyrande bilar nästa år. Det handlar om bilar utrustade med datorteknik så att de själva kan ta sig runt i trafiken utan att en människa måste styra. Hundra privatpersoner kommer att bjudas in för att testa de här bilarna i sin vardag och 2017 släpps de lös på utvalda motorvägar runt Göteborg. Tekniken blir en vidareutveckling av Volvos olika körassistenssystem som finns idag, men kommer under de närmaste tre åren att kompletteras med fler kameror och sensorer så att bilen känner av sin omgivning i alla riktningar. ” Jag tror den stora skillnaden för dom personerna som sitter i bilen är att man kan göra något annat med sin tid. Du behöver inte övervaka trafiken, du kan läsa en tidning eller dricka kaffe om du vill.”
På Trafikverket tror man att systemet med förarlösa bilar är lösningen på nollvisionen. Tänk dig när 4,5 miljoner förarlösa bilar kör runt på våra vägar, styrda av datorer. När en promille får fel på sin dator betyder det 4 500 felaktiga bilar med en förare som sitter och läser tidningen eller dricker kaffe.
Bäst att hålla sig borta från Göteborg framöver...

4 kommentarer:

 1. Hej Göran.
  Nej, jag känner inte igen de uppräknade datorproblemen.
  Jag använder nämligen MAC!
  Pröva själv, livet blir mycket enklare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Händelsevis använder även jag MAC. Ändå har jag råkat ut för åtminstone några av problemen ovan. Vet du förresten säkert att bilarna i Göteborg kommer att styras av MAC? I så fall känner jag mig betydligt lugnare. :-)

   Radera
 2. Undrar om det inte är mer än en promille som idag kör berusade, påverkade eller helt enkelt för trötta, så det är inte säkert att det skulle vara sämre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns att talesätt i den trakt där jag brukar tillbringa somrarna, som brukar komma upp när man ska hem efter en god middag hos goda vänner, och funderar på om man ska låta bilen stå eller ej. Det lyder: "Det är ändå bara inom socknen". Underförstått; dels är sannolikheten att man ska möta någon på de få kilometer man har hem praktiskt taget försumbar; dels är sannolikheten att man ska behöva blåsa i en poliskontroll ännu mindre. Det gäller alltså inte motorvägarna i Göteborg.

   Radera