tisdag 22 juli 2014

Att gå till botten med vad som hände

På torsdagen den 17 juli kraschade Malaysia Airlines Flight 17 (MH17/MAS17) i östra Ukraina. Alla 298 människor som var ombord på planet omkom.
Det malaysiska flygplanet.
Enligt flera uppgifter sköts det ner av proryska separatister. "Många oskyldiga dog. Vi måste gå till botten med vad som hände", sa Barack Obama på en presskonferens dagen efter kraschen.
Det kraschade malaysiska flygplanets rutt.
Ukraina och regeringar i väst beskyller separatisterna för att ha skjutit ner passagerarplanet, eventuellt med rysk hjälp,. Separatisterna och Ryssland lägger i stället skulden på Ukrainas militär.
FN:s säkerhetsråd har enhälligt krävt att de ansvariga för katastrofen ställs till svars och att alla länder samarbetar fullt med en utredning. EU hotar med vapensanktioner mot Ryssland – som kan klubbas igenom om landet hindrar utredningen kring det störtade MH17. Dessutom diskuteras sanktioner mot den ryska energisektorn.
Om planet har skjutits ned är det naturligtvis en avskyvärd handling, och de ansvariga för att nästa 300 människor dödades borde naturligtvis ställas till ansvar och bestraffas.
Men tyvärr är det inte alltid vad som sker vid liknande händelser. Jag vill påminna om att 3 juli 1988 sköts ett iransk passagerarplan, Iran Air Flight 655 (IR655) ned vid Hormussundet. Vid den här tiden pågick fortfarande kriget mellan Iran och Irak. Planet var på väg från Bandar Abbas i Iran till Dubai. Även detta plan sköts ned av missiler. De hade avfyrats från den amerikanska robotkryssaren USS Vincennes. Alla 290 ombordvarande, passagerare och besättning, dödades, alltså ungefär lika många som på det malaysiska planet. Planet befann sig inom iransk luftrum. Besättningen hade felaktigt uppfattat planet som ett fientligt jaktplan.
Det iranska flygplanet.
Åtta år efter händelsen betalade USA skadestånd till de efterlevande, men USA har inte medgivit ansvar eller bett om ursäkt för händelsen. De ansvariga har inte ställts till svars för vad som hände. Hur vore det att även ”gå till botten med vad som hände” den gången, president Obama? Har FN:s säkerhetsråd inga krav på att de ansvariga ska ställas till svars?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar