Dagen före dopparedagen ska den traditionsenliga finska kålrotslådan tillagas. Som vanligt tar vi bara kålrötter. Några gör misstaget att även ha i morot vilket helt förstör smaken enligt mitt tycke så glöm det.
Färdiglagad kålrotslåda i Iris ugnseldfasta form.
Så här gör man enligt Iris hävdvunna recept.
Två stora kålrötter eller tre mindre
1 hg margarin
1 dl vetemjöl
1-3 msk sirap
2 dl gräddmjölk
1 kryddmått vitpeppar
Lite riven muskot efter smak
Skär kålroten i tärningar. Koka i saltat vatten ca 30 minuter. Mosa fint (eller använd en food processor). Tillsätt mjölet, sedan övriga ingredienser och blanda väl. Häll i ugnseldfast smord form, släta till ytan och häll ströbröd över. Gör ett fint mönster i ytan med spetsen av en kniv. Grädda i ugn, 200 grader i en timme.
Gör man den en dag innan kan den värmas i ugn på julafton. Gott till julskinkan.
Färdiglagad kålrotslåda i Iris ugnseldfasta form.
Så här gör man enligt Iris hävdvunna recept.
Två stora kålrötter eller tre mindre
1 hg margarin
1 dl vetemjöl
1-3 msk sirap
2 dl gräddmjölk
1 kryddmått vitpeppar
Lite riven muskot efter smak
Skär kålroten i tärningar. Koka i saltat vatten ca 30 minuter. Mosa fint (eller använd en food processor). Tillsätt mjölet, sedan övriga ingredienser och blanda väl. Häll i ugnseldfast smord form, släta till ytan och häll ströbröd över. Gör ett fint mönster i ytan med spetsen av en kniv. Grädda i ugn, 200 grader i en timme.
Gör man den en dag innan kan den värmas i ugn på julafton. Gott till julskinkan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar