onsdag 13 januari 2010

Takläggning mot alla odds

Takläggning brukar ju vara en känslig verksamhet, då det gäller att hålla fukten ute medan taket är avtäckt. Därför görs ofta sådant arbete under den varma och torra delen av året. Döm om min förvåning därför, när hantverkarna bestämt sig för att just november 2009 var den exakt bästa tiden på året att riva bort den gamla takbeläggningen på huset vid Björngårdsgatan 7, här på Söder.

Enligt SMHI kom det gråmulna vädret att prägla större delen av november, och antalet soltimmar blev färre än normalt. Ostkustlandskapen fick en del regn- och snöbyar. Sedan försökte takläggarna i ojämn kamp med vädrets makter få dit ett så kallat tätskikt, som dock omedelbart täcktes av ett djupt lager snö. Inte sedan 2001 har vi haft en så snörik decembermånad. Den mulna och disiga inledningen bidrog till att månaden med årets kortaste dagar dessutom blev allmänt solfattig.

Nu i januari har de tappra takläggarna återkommit med nästa moment; att lägga dit ett så kallat falsat plåttak, fortfarande i bister kamp med vädrets makter. Efter att nödtorftigt ha skottat bort det översta lagret snö lägger de nu dit plåten direkt på det isiga underlaget. Jag undrar så smått vart den nu instängda fukten sedan är tänkt att ta vägen när det tinar så småningom, men det finns kanske en lösning för detta. Jag avundas inte de tappra takläggarna som står i kraftig lutning utan livlina på halt underlag i närmare tio minusgraders kyla och utför sitt otacksamma arbete.

1 kommentar:

  1. Uppdatering den 19 januari: Takläggarna har nu lämnat taket för tillfället, utan att arbetet färdigställts. Ny snö har vackert lagt sig på det halvfärdiga taket. Följetongen fortsätter.

    SvaraRadera