fredag 14 oktober 2011

Granska Aftonbladets drev mot Håkan Juholt

Journalisten Dan Josefsson skriver i Aftonbladet om mediedrevet mot Håkan Juholt som drogs igång av Aftonbladet. Artikeln avslöjar mycket märkliga förhållanden. När Aftonbladet den 8 oktober avslöjade att riksdagen betalat hela hyran för Juholts lägenhet i Stockholm trots att han delar den med sin sambo påstod tidningen att reglerna var ”glasklara”: Juholt hade bara rätt till halv ersättning. Detta var inte sant. Aftonbladet ljög! Enligt åklagaren som startat och lagt ned förundersökningen mot Juholt var regelverket otydligt, praxis saknades och ledamöterna var inte informerade.
Dan Josefsson
Trots detta gjorde Juholt en pudel: ”Reglerna om att man bara har rätt till halv ersättning om man bor med någon annan kände jag inte till. Det borde jag ha gjort” sa han till Aftonbladet och betalade tillbaka pengarna trots att Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ­ledamotsservice, förklarade att man inte hade någon grund för att kräva någon återbetalning. Anonyma källor påstod i Aftonbladet att Juholt informerats trots att alla inblandade förnekade att så skett. Det mest dramatiska var att någon, efter det att drevet dragits igång, uppdaterat riksdagens hemsida om regelverket och där infört en skrivning om reglerna vid samboskap, som inte funnits där tidigare, uppenbarligen i syfte att fälla Juholt. Vem gjorde detta? Det borde media granska!
Regeltexter före och efter ändringen på riksdagens hemsida.
SvD har en artikel på sin hemsida om denna ändring. Det är oklart vem som beslutade om tillägget, och vem som utformade den nya texten. Chefen för förvaltningen, Marianne Bjernbäck, säger till SvD att hon inte vet vem som beslutat om ändringen på hemsidan. Hans Strandberg, juridiskt ombud för Håkan Juholt, menar att det faktum att tillägget dök upp efter att historien dök upp i media tyder på att det här var en situation som ingen tänkt på tidigare. "I så fall borde ju den här formuleringen ha funnits med tidigare. Men det är först nu man flikat in att 'så ska reglerna tolkas'. Det är ju svårt att i efterhand föra in en sådan formulering och sedan klandra någon för att han eller hon tidigare inte gjort på det sättet."
”Att granska makten är en sak. Att agera duktig idiot åt ljusskygga krafter som försöker göra palatsrevolution i ett politiskt parti är något annat. Det är tråkigt att så många duktiga journalister inte förstår skillnaden” slutar Dan Josefsson.

4 kommentarer:

 1. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valberedningen-borde-fatt-veta_6048311.svd
  Juholt har inte ens varit sambo som synes.
  Att han säger sig ha flyttat in hos flickvännen och sedan krävt riksdagen på hyran för hennes lägenhet är förkastligt även om det inte är brottsligt och även om de verkligen skulle ha varit sambo. (Vilket de kanske har - han kanske bara sa att han var särbo av vissa andra skäl)

  SvaraRadera
 2. Hej Fredman,

  Har inför pensioneringen börjat med hasch igen (slutade -79) tillsammans med några gamla vänner från Lund. Fick genom en tidigare arbetskamrat höra att detta förekommer i fler fyrtiotalistgäng. Känner mig nu lite kluven. Är det rätt? Kan inte avslöja mitt eller någon annans namn, men skulle gärna vilja höra dina tankar om detta samtidsfenomen.

  Anonym

  SvaraRadera
 3. Problemet med hyran är väl att ytterst begränsade mängder svenskar tycker att man ska ha både 144.000 i månaden och betald bostad; oavsett reglerna. Så han betalade tillbaka oavsett laglighet; han vill ha väljare 2014.

  SvaraRadera
 4. Juholt har kanske inte agerat korrekt. Men ett par centerpartister och ett par moderater tycks ha gjort pa liknande satt utan motsvarande mediadrev. Varfor?

  SvaraRadera