tisdag 4 oktober 2011

Fördömde Kungen Saudiarabiens kung Abdullah som kättare?

Kungen besökte nyligen Saudiarabien, träffade kung Abdullah, och delade ut en medalj till honom, vilket har uppmärksammats av media, bl a Expressen. Tomas Sjöberg har i Aftonbladet dessutom observerat att det inte var första gången utan att Kungen regelbundet umgås med representanter för diktaturen. I diktaturens Saudiarabien döms kvinnor som kör bil till piskrapp.
Kung Carl Gustaf och kung Abdullah
En viktig fråga i sammanhanget som tycks ha gått media förbi är dock om han verkligen passade på att fördöma kung Abdullah såsom kättare, eftersom han är muhammedan? Gjorde han inte det så bröt han nämligen mot den svenska grundlagen. Successionsordningen från 1809, den grundlag som reglerar tronföljden, stadgar nämligen uttryckligen att kungen ”alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.” Den Augsburgska trosbekännelsen fördömer alla kätterier, däribland muhammedanerna: ”Våra kyrkor … fördöma alla kätterier, som uppkommit i denna punkt, såsom manikéerna, vilka antogo två urprinciper i tillvaron, en god och en ond; likaså valentianerna, arianerna, eunomianerna, muhammedanerna och alla andra dylika.”
Den verkliga fråga är naturligtvis inte denna, inte heller om han belönade en av världens grymmaste diktatorer med medalj, utan varför vi fortfarande har kvar monarkin, detta medeltida styrelseskick.

Läs mer om successionsordningen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar