onsdag 7 mars 2012

Stigberget på Söder

Sista Styverns trappor är en lång trätrappa som leder från Fjällgatan upp till Stigbergsgatan på Södermalm i Stockholm.
Enligt boken Stockholms gatunamn fick trapporna fick sitt nuvarande namn 1967. Dessförinnan hette gatan Mikaels trappgränd. Jag tvivlar starkt på att den uppgiften är korrekt. Jag bodde nämligen där 1967-1968 och är tämligen säker på att gatan hette Mikaels trappgränd hela tiden till april 1968. 
Jag hade en fantastisk utsikt över Gröna lund och Skeppsholmen. Jag hade en vattenpump på gården och torrdass i en angränsande byggnad. Huset värmdes med en vedspis i köket och med kakelugnar. I samma kvarter, i huset mot Fjällgatan bodde författaren Per Anders Fogelström. En gång besökte jag honom i en lägenhet som var fylld med böcker från golv till tak.
Mäster Mikael var Stockholms bödel Mikael Reissuer. "Sista Styvern" var en krog som låg i Stadsgården och som revs när Stadsgården breddades 1899. De ursprungliga Sista Styfwerns Trappor, ledde från Fjällgatan ner till krogen i Stadsgården.
Intill trappornas östra sida, vid Stigbergsgatan, ligger Anna Lindhagens täppa, med ett gammalt lusthus från 1700-talet. Anna Lindhagen, dotter till Albert Lindhagen, levde mellan 1870 och 1941 och var sjuksköterska, socialdemokrat och kvinnosaksaktivist. Hon var redaktör för Morgonbris, ledamot av stadsfullmäktige och medlem av Stockholms skönhetsråd. Mest känd är hon kanske som drivande kraft i koloniträdgårdsrörelsen men hon arbetade också för att bevara den småskaliga bebyggelsen på Södermalm.
De sista åren bodde hon på Stigberget, där det nu finns ett litet museum, delvis möblerat med saker från hennes eget hem, som visar hur en borgarfamilj bodde under mitten av 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar