fredag 2 mars 2012

Folklore Centrum vid Kvarnberget

I januari 1961 kom Robert Zimmerman till New York och började gå på kaféer och klubbar som Café Wha?, The Gaslight och Café Bizarre, och ibland fick han också en och annan spelning där. Efter ett tag började han hänga på Folklore Center, den amerikanska folkmusikens tillflyktsort på 110 MacDougal Street. Stället innehades av folkmusikentusiasten Israel G. Young, kallad Izzy.
Izzy Young utanför Folklore Center
Folklore Center var mötesplatsen för den verkliga kärntruppen av folksångare, och Izzy Young ordnade en och annan konsert med folk- och bluesartister. Där fanns också många böcker och skivor och Robert – Bob Dylan – brukade sitta i ett bakre rum och lyssna på dem. Izzy Young ordnade i samarbete med Mike Porco konserter på Gerdes’ Folk City på 11 West 4th Street i West Village. 
Gerdes' Folk City
Izzy Youngs roll för Bob Dylans tidiga karriär finns beskriven i hans Memoarer.
Konsertaffisch för Bob Dylan 1961.
Sedan han blivit intresserad av svensk folkmusik flyttade Young 1973 till Sverige och etablerade sitt Folklore Centrum i Vasastan i Stockholm. Sedan 1986 ligger det på Söder i hörnet av Wollmar Yxkullsgatan och Björngårdsgatan vid Kvarnbergets fot. 
Folklore Centrum på Söder
Sedan 45 år tillbaka har Young givit ut en tidskrift med samma namn, vars sista nummer utkom i början på året. I stället kommer han att ordna fler konserter än tidigare i den lilla lokalen på Söder.
Izzy Young
I går spelade bluesartisterna Allen Finney och Eric Hansson för en mindre grupp besökare på Folklore Centrum. De flesta numren var kompositioner av Finney, som kommer från Michigan och har en bakgrund i folk, blues och rock från 1960-talet. Om det inte vore för hatten, som gör att han påminner om Leonard Cohen, kunde man ta honom för en pensionerad kommunaltjänsteman - tills han börjar spela. 
Finney spelar gitarr och munspel och sjunger blues med en karaktäristiskt hes och skrovlig röst och gör fantastiska solon på munspel. Eric Hansson, en generation yngre än Finney, gör strålande gitarrsolon. 
Allen Finney på munspel
Eric spelar annars i Erics bluesband som liksom Finney fått fina priser. Ett nummer av Bob Dylan, All Along the Watchtower, är också obligatoriskt i denna lokal, där Dylan sitter både i och på väggarna. En av de sista låtarna var en stark version av St James’ Infirmary. På slutet uppträder också en gästartist med ett gypsy bluesnummer med sång och fiol, kompad av de båda gitarristerna. 
Gypsy blues
Publiken verkar vara mycket nöjd med kvällen, liksom Izzy Young själv. Via hemsidan www.folklorecentrum.se kan man få information om kommande spelningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar