söndag 9 augusti 2015

Scarborough Fair som snaps

Medeltidsveckan i Visby motsvaras i någon mån av Scarborough Fair för engelsmännen. Scarborough är en stad, grundad av vikingarna, i North Yorkshire i England med ca 50 000 invånare, alltså lite större än Visby. I närheten ligger de lite större städerna York och Middlesbrough.
Scarborough Fair var en marknad som under senmedeltiden var en viktig samlingsplats för handlande från hela England. Marknaden började den 15 augusti och pågick i 45 dagar. Den traditionella Scarborough Fair existerar inte längre men ett antal evenemang äger rum varje september för att påminna om den forna marknaden.
Scarborough i North Yorkshire
Scarborough Fair är också en traditionell ballad, troligtvis från 1500- eller 1600-talet, som spelats in av bland annat Simon & Garfunkel. Sången handlar om en ung man som övergivits av sin älskade och som lite skämtsamt uppmanar sina åhörare att be henne utföra en serie omöjliga uppgifter, som att sticka honom en skjorta utan sömmar och sedan tvätta den i en uttorkad damm – om hon lyckas så skall han ta henne tillbaka. Strofen "parsley, sage, rosemary and thyme", (persilja, salvia, rosmarin och timjan) är full av symbolik. Persilja anses vara bra för matsmältningen och sades ta bort bitterhet. Salvia har varit en känd symbol för styrka i tusentals år. Rosmarin representerar trohet, kärlek, och hågkomst. Att bruden bär kvistar av rosmarin i sitt hår förekommer än idag i England och andra europeiska länder. Timjan symboliserar mod. På medeltiden var det vanligt att riddare hade en bild av timjan på sina sköldar när de drog ut i strid. Genom att nämna dessa fyra örter, uttrycks en önskan om att hans älskade skall mildra den bitterhet som finns mellan dem, ha styrka att stå stadigt på jorden under den tid de inte är tillsammans, visa trohet under tider av ensamhet och att ha kurage att genomföra motpartens krav på omöjliga uppgifter.
Scarborough
Några av dessa örter är också kända som krydda i brännvin. Susanne Stenhammar nämner till exempel salvia i sin bok Snaps, en gyllene bok om att krydda brännvin. Jonas Odland, kryddmästare på Pernod Richard rekommenderade för några år sedan i Aftonbladet en påsksnaps med både rosmarin och timjan. Persilja är en gammal medicinalväxt och ingår i nästan all matlagning, men jag har faktiskt inte sett att man kan krydda brännvin med det. Men man kan ju alltid pröva.
Snapsen Scarborough Fair
Sagt och gjort. Till midsommar förra året testade jag mitt nya recept på snapsen Scarborough Fair, kryddad med persilja, salvia, rosmarin och timjan. Den visade sig vara mycket populär, även i konkurrens med andra snapsar kryddade på mer konventionellt sätt. Så i år har jag återupplivat snapsen Scarborough Fair till kräftpremiären i kväll. Persiljan får vara med med tanke på matsmältningen och eventuell bitterhet.

Scarborough Fair
Are you going to Scarborough Fair
Parsley, sage, rosemary and thyme
Remember me to one who lives there
She once was a true love of mine

Tell her to make me a cambric shirt
(A hill in the deep forest green)
Parsley, sage, rosemary and thyme
(Tracing of sparrow
On snow-crested brown)
Without no seams nor needlework
(Blankets and bedclothes
The child of the mountain)
Then she'll be a true love of mine
(Sleeps unaware of the clarion call)

Tell her to find me an acre of land
(On the side of a hill
A sprinkling of leaves)
Parsley, sage, rosemary and thyme
(Washes the grave with silvery tears)
Between the salt water
And the sea strand
(A soldier cleans and polishes a gun)
Then she'll be a true love of mine

Tell her to reap it
With a sickle of leather
(War bellows blazing
In scarlet battallions)
Parsley, sage, rosemary and thyme
(Generals order their soldiers to kill)
And gather it all in a bunch of heather
(And to fight for a cause
They've long ago forgotten)
Then she'll be a true love of mine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar