fredag 11 september 2015

Garda flyktingmottagande

Vår grannsocken, Garda, är en av Gotlands mindre socknar med en befolkning på 182 personer år 2014. Livsmedelsbutiken och biblioteket är nedlagda sedan några år, men skolan finns kvar, till och med återuppbyggd efter en brand för några år sedan. Det finns också en hantverksbod, Källingknuten. Kyrkan är en av Gotlands äldsta stenkyrkor, med långhuset och tornets nedre del från 1100-talets mitt. Vid 1200-talets mitt påbyggdes tornet till dess nuvarande höjd. Det stora gotiska koret byggdes ut under 1300-talet.
Garda kyrka
Just nu förbereds dessutom ett asylboende för 60-80 flyktingar på f d Pensionat Ekängen i Garda, ett f d äldreboende. Ungefär lika många som Island tagit emot första halvåret 2015, fast Island har ju ändå en befolkning på 320 000 personer. Ekängens ägare kom dessutom själv som flykting till Sverige för 30 år sedan.
Ekängen i Garda
Totalt ska Gotland ta emot 250 flyktingar före halvårsskiftet 2016. Det är ungefär lika många som Portugal tog emot första halvåret 2015. Fast Gotland har ju bara 57 000 invånare jämfört med Portugals 10 miljoner.
Genom samarbete med Giff (Gotlands internationella företagarförening) ska flyktingarna få direktkontakt med företag som kan hjälpa till med yrkesutbildning, språk och arbete. Enligt GT kan flyktingboendet bryta Gardas befolkningsmässiga stagnation. Befolkningen i Garda ökar ju med 30-40 procent. Några kanske också stannar i Garda eller på Gotland, om ambitionerna faller väl ut.

2 kommentarer:

  1. Heja Garda! Jättebra, känns som liveversionen av boken "finns inte på kartan"

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det kul. Härom dagen var det dessutom "kulturdag" i Garda med utställningar, visning av Ekängen, information och föredrag mm, mycket lyckat och intressant vad jag hört.

    SvaraRadera