onsdag 6 februari 2013

Möbelmässan 2013

Mycket att se, mycket att upptäcka på Stockholmsmässans stora internationella event: Stockholm Furniture & Light Fair, som pågår 5-9 februari. Folk inom design och hantverk sliter med finsnickeri, läckra mönster, återvinning och nya former. Sen dukar de upp både gammalt och nytt och man har inte tråkigt när man dyker in i mässhallarna i Älvsjö undan det ruggiga Stockholmsvädret.
Är man till exempel intresserad av miljö och återvinning kan man få sitt lystmäte i mattor och väggbonader tillverkade av resterna från begagnade jeans eller gamla cykeldäck.
Märkeslappar från gamla jeans skapar ett kul mönster för cowboyromantiker.
 Gamla utslitna cykeldäck kan bli till tåliga mattor för uteplatsen eller hallen. De finns hos Adesso.
Även förbrukade t-tröjor kan återanvändas, till exempel till trasmatteliknande fåtöljer och soffor för offentliga miljöer. De tillverkas av Yalla Trappan i Malmö som skapar jobb åt invandrarkvinnor.
Snart står de på Östersunds flygplats, till gagn för resenärer som behöver vila benen.
Organiska mönster och former verkar vara en trend. Några fina exempel:
Klinkergolvet ”Marrakech” med mjuka mönsterformer.
 Soffan ”Chaise” av dansken Hans Harti. 
Bord av Linda Hagberg och Thomas Impiglia i serien ”Driftwood”, översätts med ”Drivved”, prototyp i Greenhouse där nykläckta designers och elever vid designskolor visar upp sina alster.
Eller ska det vara en sittmöbel som påminner om ett mellanting av njure och hjärna?
Men priset på det temat tog ändå väggen i mässans långa korridor, klädd med gröna växter.
Kan det bli mer organiskt?
Nya kul mönster finns alltid på möbelmässor:
Vackert klinkergolv i blågrått. Spindelväv?
Här brukas det på mässan av fyra designers i typisk svart stass.
Tyget ”Memory” av Matilda Olsson, fragment av gamla slitna murar bakom geometriska mönster. Märkligt nog finns det stadskänsla i mönstret.
Samma sak här, men det är inte så konstigt, eftersom konstnären Ove Carlson låtit sig inspireras av Manhattans rutmönster sett från Empire State Building. Han gör mest småbord med sina mönster. 


Två finstämda geometriska mönster skapade av Marcus Åhrén och Lina Zedig, som vävs i Jodhpur, nordvästra Indien, av ekologiskt och växtfärgat bomullsgarn. 
10-gruppen jobbar på med nya mönster. Tillsammans med möbeldesigner Peter Andersson har de skapat låga skåp som hade vernissage på möbelmässan.
Överst ”Dublin” av Tom Hedqvist, i mitten ”Treviso” av Birgitta Hahn och nederst ”Frö” av Ingela Håkansson. I Josef Franks anda…
Josef Franks ande svävar även över denna förtjusande byrå, formgiven och tillverkad i lönn- och päronträ av Peter Petersson frö Muro. Inspirationen är tegelstenar.
Det fanns fler fina skåp på mässan. Patrik Magnusson vid Linnéuniversitetet har valt återvinning för sitt skåp ”Wooden Patchwork” av spillmaterial från träindustrin. Charlotte Rydberg har gjort ett skåp helt i furu inspirerat av skärgården med klinkbyggda marinblå dörrar.
”Wooden Patchwork” har skjutdörrar och varje skåp är ett unikt pusselarbete.
”Eka Cabinet” har hämtat inspiration från en klinkbyggd eka.
Kul hyllor fanns också, förstås, som denna från Kroatien. Design: Mario Dobrecevic. Det består av flera element som kan sammanfogas på valfritt sätt.
Lite vimmelkantig blir man av hyllan ”Varius”, men också glad. 
Rentav gåtfull var hyllan ”Piniwini” av Linus Svärm med böcker som balanserade på enkla pinnar i svart eller vitt som stack rakt ut ur väggen.
Det finns en hemlig klämma över första boken som gör att böckerna ligger kvar…

Gästskribent: Eva Hernbäck
Foto: Göran Johnson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar