lördag 6 september 2014

Motstridigt en vecka före valet

Under den senaste veckan har fyra väljarundersökningar gjorts, med delvis motstridiga resultat. Enligt SvD/Sifo har de rödgrönas försprång mer än halverats och är nu bara 4,5 procent. Enligt DN/Ipsos och Demoskop är försprånget mellan 11 och 12 procent. Ja, enligt Ipsos faktiskt hela 15 procent, eftersom Fi får 4 procent och klarar spärren till riksdagen. Sifos undersökning är gjord i början av september, medan Demoskop och Ipsos påbörjades redan sista veckan i augusti. Har det verkligen inträffat ett så stort ras bara på några dagar, samtidigt som just stabiliteten i väljaropinionen har varit så stark under hela våren (med undantag för Eu-valet). Novus och Demoskop har inga enskilda resultat som sticker ut, men Novus redovisar nästan genomgående något högre siffror för alliansen och lägre för de rödgröna jämfört med Demoskop. Det innebär att blockskillnaden bara är 7,5 procent enligt Novus, men 11,6 enligt Demoskop. Det skiljer alltså hela 4 procentenheter. Det finns också en ny undersökning från United Minds som visar att skillnaden mellan blocken ökar till 9 procent. En undersökning från SKOP visar att skillnaden minskar till 10 procent.
Skillnaderna mellan de olika undersökningarna är faktiskt så stora att det är svårt att lita på dem. Kan man då verkligen lita på DN/Ipsos som säger att Fi ligger på 4 procent. Nej, knappast eftersom de tre andra undersökningarna ligger mellan 1,8 och 2,5 procent, och två av dem är dessutom gjorda under samma period som Ipsos. Sifo sticker dessutom ut genom att sossarna ligger betydligt lägre och folkpartiet högre än i de tre andra undersökningarna. Denna skillnad gör att skillnaden mellan blocken bara är 4,5 procent enligt Sifo, men mellan 7,5 och 11,6 enligt de tre andra. För de övriga partierna är de fyra undersökningarna ganska samstämmiga.
En sammanvägning av fem undersökningar (Ipsos, Demoskop, Sifo, Skop och Novus) tonar ned de enstaka siffror som sticker ut i enskilda undersökningar och ger en säkrare bild av väljaropinionen en till två veckor före valet (22/8-5/9). Den bygger på drygt 7 000 intervjuer. Se nedanstående diagram. Observera att jag räknar in Fi i det rödgröna blocket, trots att de ligger under 4 procent.

Alliansen får sammanvägt 38,4 procent, medan de rödgröna får 47,0 procent. Skillnaden mellan blocken ligger mellan 8 och 9 procentenheter, en minskning med 2-3 procent sedan augusti. Det borde inge de rödgröna en viss oro, samtidigt som det fortfarande är ett mycket stort försprång för alliansen att ta in. Och om man bortser från Sifo blir skillnaden större, omkring 10 procent. Sverigedemokraterna ligger mellan 10 och 11 procent och om detta är de fem opinionsinstituten eniga. Skillnaden mellan blocken skulle bli 11,6 procent om man räknar med Fi.
Man kan alltså säga att både centern och kristdemokraterna har goda chanser att hålla sig kvar i riksdagen, medan chanserna för Fi tycks vara mycket små. Detta bäddar för ett regeringsskifte, men de rödgröna tycks inte få egen majoritet utan Sverigedemokraterna behåller sin vågmästarroll. Inget önskeresultat precis.
Tillsammans omfattar de fyra undersökningarna drygt 6 000 intervjuer. Så här ser de sammanvägda siffrorna ut för de olika partierna med förändringar från augusti inom parentes:

M  22,2  (+0,1)
FP    6,5  (+0,2)
C    4,8 (-0,3)
KD    4,9 (+0,8)
S  29,7 (-1,4)
MP  10,0 (-0,9)
V    7,3  (+0,3)
Fi    2,6 (-0,1)
SD   10,6  (+0,9)
Övriga 1,4  (+0,4)

Största enskilda förändring är minskningen för socialdemokraterna, även om den kanske inte är signifikant.
En del av de feministiska väljare, som skulle vilja se ett regeringsskifte med en rödgrön majoritetsregering, skulle kunna ändra på detta genom att inte rösta på Fi utan lägga rösten på något av de andra tre rödgröna partierna. Då skulle de rödgröna få mer än 52 procent. Så enkelt är det faktiskt. Om man ska tro på väljarundersökningarna en vecka före valet.

3 kommentarer:

  1. En koalitionsregering med (S) och (M) skulle enligt denna sammanvägning få 51,9% och egen majoritet. Undrar om inte Löfvén i hemlighet går och grunnar på ett sådant scenario, det skulle nog förenkla tillvaron för honom under mandatperioden. Om dessa procentsiffror står sig får vi se om Löfvén gör det onämnbara och sträcker ut handen åt moderaterna, eller om han hellre väljer ständigt käbbel om kärnkraft och motorvägar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sådan regering skulle med stor säkerhet leda till svekdebatt för såväl moderater som sossar och därmed sänka båda partierna i nästa val. En annan blocköverskridande konstellation, s, fp, mp, skulle inte få mer än 46,2 och är därmed lika osannolik. Så vi kan nog snarare vänta oss käbbel om motorvägar och kärnkraft.

      Radera
    2. Jag tror i och för sig att sossarna kommer att förlora mer på att regera med (MP) än vad de skulle göra med (M). Annars håller jag med.

      Radera