torsdag 10 januari 2013

Budgettidning om det framtida Stockholm - men så fel

Det ramlade ned en tidskrift i brevlådan med namnet ”2013 Vårt Stockholm”. Avsändare är Stockholms stad. Det kallas ”budgettidning”. Det betyder alltså en billig tidning med låg kvalitet eller...?  Detta är i alla fall den tanke som slår mig när jag slår upp den.
Knappast, eftersom den går ut till alla hushåll i Stockholms stad. Det kostar en slant. Här ska man kunna läsa om vad Stockholm vill satsa på för att få staden att växa, utvecklas och möta framtida utmaningar. Alltså borde man vara noga med vad som står där. Men har man överhuvudtaget korrekturläst kartan på mittuppslaget? Eller vet utgivarna inte hur staden ser ut? Så här ser kartan ut.
Annedal har placerats i Alvik, Älvsjö centrum i Stureby, Hagastaden i Hagaparken (i Solna), Norra Djurgårdsstaden på Ladugårdsgärde och Farsta finns inte ens med på kartan. Vision Järva 2030, som handlar om Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta, alltså stadsdelar i nordvästra Stockholm som har placerats i Ulriksdal i Solna. Rinkeby har placerats i Tensta och Tensta ute på Järvafältets grönområden.
Jag undrar dessutom varför E18-bilisterna ska ta en sväng via Rinkeby centrum innan de får fortsätta mot E4. Förbifarten har man flyttat en bra bit åt nordväst, men vad säger Järfälla kommun om den nya sträckningen genom kommunen? Att Citybanan ska ansluta till Karlbergs station var också en nyhet för mig.
När jag bläddrar vidare i tidningen fastnar jag dessutom för påståendet på sid 9 att "inflyttningen till Stockholm är ca 40 000 personer varje år, innerstad och ytterstad tillsammans". Men vad menas med detta?  Folkökningen i Stockholm är 10-15 000 per år och flyttnettot ca 10 000. Inflyttade ca 60 000 och utflyttade ca 50 000. Inte heller i länet flyttnettot mer än 20-25 000. Resten av folkökningen är födelseöverskott. Ingenstans hittar jag en flyttsiffra på ca 40 000.
Ska man sprida information bör den ju vara korrekt. Annars kallas det desinformation. Är detta något som stärker Stockholms image, en stad i framkant med ambitionen att vara "The Capital of Scandinavia"?

1 kommentar:

  1. Haha, jag hade precis slängt den i pappersinsamlingen men var tvungen att rota fram den igen för att kolla upp kartan. Att Vällingby ligger i Flysta var en nyhet för mig, och inte visste jag att Östra station låg i Vasastan! :-)

    SvaraRadera