fredag 14 juni 2013

Bro till Alholmen

Per Ankersjö satsar på Alholmen, kan vi läsa i Södermalmsnytt. Det är en av de tre holmar som tillsammans utgör Årsta holmar.
Jag har tidigare stött Ankersjö i hans försök att få till stånd en broförbindelse till Årsta holmar. Ankersjö vill nu modifiera sitt förslag så att bara Alholmen, den västligaste av de tre holmarna skulle göras tillgängligt för allmänheten med en gångbro, medan de två övriga holmarna med större naturvärden skulle hållas avstängda med staket.
Per Ankersjö på Alholmen. Foto Södermalmsnytt/Andreas Enbuske
På Alholmen har det funnits mänsklig aktivitet i hundratals år med fruktodling, varv och båtklubb och där finns det nu en kursgård. Jag tycker att detta är en vettig kompromiss, som alla rimligen borde acceptera, även dem som till varje pris vill skydda naturen för sin egen skull. Dessutom kan man ju ändå ta sig till alla holmarna med båt eller vintertid över isen.

Uppdatering 14 juni, kl 22.00
Så här ser kartan ut på Google Earth:
Med anledning av en kommentar.

3 kommentarer:

 1. Bilden ovan stämmer ganska illa med Google maps. Svårt att förstå poängen med bron om den bara skulle gå till delen med brofundamentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm. Jag förstår vad du menar. Det är på Lillholmen som den omtalade bäverfamiljen lär bo, men särskilt Bergholmen har också fina hällmarker. Tål att tänka på.

   Radera
 2. Ja, det är svårt att se poängen med en bro till Alholmen om man inte skulle få möjlighet att också besöka den "picknickvänligaste" ön, nämligen Bergholmen. Själv tror jag att det skulle gå alldeles utmärkt att förena både naturskydd med vanligt friluftsliv medelst spänger, staket på känsliga ställen och informationsskyltar.

  SvaraRadera