tisdag 25 juni 2013

Vad är en TV-mottagare?


Antag att du är en fattig student som inte har råd med TV, men behöver dator för studierna. Du måste ändå betala  radio- och TV-avgift. Antag att du är egen företagare med dator. Du jobbar hemma. Det är inte något unikt. Det finns en miljon företag i Sverige, varav de flesta är småföretag utan anställda. Du tittar aldrig på TV i vanlig mening på datorn, men antag att du av någon anledning behöver kolla en faktauppgift via t ex svt.play. Du har redan en TV hemma som du betalat radio- och tvavgift för i decennier. Det är fullt möjligt att du ändå är skyldig att betala ytterligare en avgift för företagets räkning. Huruvida datorinnehavarna faktiskt använder sina datorer för att se på TV-program saknar enligt lagen betydelse.
Tv-mottagare?
Detta är bara några av de orimliga konsekvenserna av de domar som i går avkunnades vid förvaltningsrätten i Luleå. Se t ex DN eller SvD. Av domarna framgår att det är ”tv-mottagare som grundar avgiftsskyldighet, men att definitionen av vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och följa utvecklingen”, enligt domstolen. Av Radiotjänsts hemsida framgår att alla hushåll och företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift (enligt 2a § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst). Det spelar ingen roll om man tittar på SVT eller ej. Du ska ändå betala radio- och tv-avgift. Även datorinnehav kräver alltså tv-avgift, trots att datorn i de flesta fall knappast är avsedd att användas för tv-tittande. ”Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program. Den är därför avgiftspliktig”, enligt domstolen. Det är på många sätt ett logiskt ställningstagande eftersom många ser på tv via internet. Så småningom kommer domar också beträffande surfplattor och smarphones. Det vore ologiskt om dessa skulle behandlas på något annat sätt än andra datorer. 
TV-mottagare?
Företag men inte hushåll kan komma undan avgift om man intygar att mottagaren är spärrad för tv-tittande. ”Företag som har spärrat exempelvis sina anställdas datorer för tv-tittande kommer snart kunna ladda ner ett intyg på nätet och skicka in till oss. Vi kontrollerar inte detta utan litar på att de är ärliga”, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt. Men detta gäller alltså inte den egna företagare som någon gång behöver kolla en uppgift på svt.play. han får betala dubbel tv-avgift. Detta har upprört småföretagarna. "Horribelt att alla, från snickare till frisörer, ska betala", säger Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund. I förlängningen kommer det att bli alltmer godtycligt om man vill väla att betala radio- och tvavgift eller ej.
TV-mottagare?
Domen är alltså logisk men visar på samma gång hur absurd radio- och tvavgiften i själva verket är. Som vanligt har politikerna backat från sitt ansvar i denna fråga. Det är rimligt att vi i Sverige har Radio och tv i allmänhetens tjänst. Den behöver naturligtvis finansieras. Om man inte vill införa reklamfinansierad public service-tv eller göra om SVT till betalkanaler är den enda rimliga metoden att avgiften tas ut på skattsedeln – gärna som en särskild avgift skild från övrig skatt. Det är skandal om det nuvarande systemet ska gälla i ytterligare sex år som regeringen nyligen beslutat på kulturministerns förslag.

3 kommentarer:

 1. Undrar om dom här dumheterna i själva verket inte undergräver legitimiteten för "public service". Själv har jag aldrig förstått vitsen med att medborgarna skall tvinga finansiera en potentiell propagandakanal rätt in i sina vardagsrum. Gör om SVT till betalkanaler, problemet löst!

  SvaraRadera
 2. "En potentiell propagandakanal" är väl precis vad SVT inte är. Det är därför licensen finns. Det är det vi betalar för. Vår frihet. Vill man ha ett Berlusconivarianten eller tv-kanaler som avgör val (FOX, någon?) så kan man flytta till Italien eller USA. Vi tycker mer här: http://urbanomats.podbean.com/2013/07/05/snacka-om-sexigt/

  SvaraRadera
 3. Varje bil har numera flera datorer. Betalar alla bilägare TV-licens?
  I varje modernt kylskåp finns misnt en dator skall hyresgästen eller hyresvärden betala TV-licens?
  I varje telefonapparat (för koppar telefoni) finns datorer, betalar alla trelefonabonnemansinnehavare TV-licens?
  På våra sjukhus vimlar det av datorer. Betalar våra landsting/regioner TV-licenser för alla dessa?
  De flesta tjänstemän har en bärbar PC. Skall arbetsgivaren betala TV-licens för alla dessa eller skall tjänstemännen betrala TV-licens för att de lyckats få ett jobb?

  SvaraRadera