onsdag 12 juni 2013

Låt Snowden och Manning dela fredspriset

Piratpartiets ledare Anna Troberg föreslår att Sverige ska ge Edward Snowden asyl i Sverige, samt att han ska få Nobels fredspris. Jag hoppas att han blir nominerad.
Edward Snowden avslöjade USA:s övervakning av telefoni och internet via NSA
Jag skulle helhjärtat stödja asyl för Snowden här. Att dessutom ge honom Nobels fredspris skulle vara en knäpp på näsan mot Obama, som fick fredspriset 2009 utan att ha gjort så mycket annat än pratat. Nu har han i stället fördjupat Bushs politik genom att bygga upp ett övervakningsystem som saknar motstycke i historien, George Orwells 1984 inräknad. Där är medborgarna under konstant övervakning av regeringen och individen alltid underordnad staten. I Obamas värld kontrolleras all internettrafik via Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, Skype, Youtube, AOL och Apple. En stor majoritet av världens internettrafik går via dessa servrar som kontrolleras av National Security Agency. Har du mailat via Gmail? Googlat, pratat via Skype eller varit inne på Facebook så kan USA:s övervakningspoliser kolla dig in i minsta detalj. Och vi kan knappast komma undan, om vi inte återgår till att skriva pappersbrev. Posten brukar väl inte sprätta upp brev? Jämfört med detta är FRA en bagatell. Obamas övervakningssystem är det mest omfattande i historien. Vi kan inte försvara det öppna demokratiska samhället genom att steg för steg avskaffa det. Snowden har gjort en stark insats för att väcka opinion mot detta. Piratpartiet har onekligen en poäng här.
EU:s ledare måste agera kraftfullt och samfällt mot det amerikanska PRISM-programmet. Att ge Snowden asyl skulle vara en stark markering. Att ge honom fredspriset en ännu starkare. Jag kan bara se ett bra skäl emot. Det skulle vara att Bradley Manning, som avslöjade USA:s övergrepp i Irak och Afghanistan, också är en bra kandidat till priset.
Bradley Manning har varit nominerad till Nobels fredspris tidigare
Men varför inte låta dem dela priset. Det är i varje fall mitt förslag till Norska Nobelkommittén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar