onsdag 30 april 2014

Stabil övervikt för de rödgröna i april

Idag presenteras DN/Ipsos väljarbarometer för april. Därmed kan jag summera det sammanvägda resultatet av fyra mätningar under april, dvs förutom Ipsos även Novus, Sifo och Demoskop. Det innebär att min redovisning baseras på 7 443 intervjuer, betydligt bättre än någon av de separata undersökningarna för sig.
Och resultatet visar att de rödgröna har ett stabilt övertag i väljaropinionen med 14,6 procentenheter mer än alliansen inför första majfirandet i morgon. Det är 1,4  procentenheter mer än förra månaden, men 0,2 procentenheter mindre än i februari. Ingenting som Borg och Reinfeldt säger tycks påverka väljarna annat än marginellt.

Varken centern eller Kd tar sig över 4-procentsspärren. Förra månaden låg C precis på 4,0. I december låg båda partierna över gränsen, men det har inte skett sedan dess. Det ser tufft ut för alliansen och särskilt för C och Kd.
Det tycks vara så att Fi rycker fram så sakta. Bara Ipsos har särredovisat detta, men "övriga partier" får sammantaget 2,7 procent jämfört med 2,2 i mars och 1,7 i februari. Huvuddelen av detta torde vara Fi. Om det går bra för Fi i EU-valet om några veckor kanske det ger en skjuts till riksdagsvalet i september. Å andra sidan satsar väljarna hellre på säkra kort där. Väljarna verkar ju vara mer benägna att rösta på nya partier i Eu-valet jämfört med riksdagsvalet. Junilistan och Piratpartiet har en smula otippat tagit sig in i Eu-parlamentet utan att ha en chans i riksdagsvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar