söndag 10 augusti 2014

Brucebo – ett konstnärshem på Gotland

Några kilometer norr om Visby ligger konstnärshemmet Brucebo, skapat för drygt 100 år sedan av konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce. Hon var skulptör och han var målare, Kanadas första impressionist. Kanske skulle han också ha blivit en av Kanadas främste, om inte 200 målningar sjönk till havets botten när de fraktades över Atlanten för hans första stora utställning.
Huset byggdes 1900-1906, och skapades av makarna själva i nationalromantiskt stil. 
Den mindre delen av byggnaden är äldre, en fiskarbostad från 1800-talet, som försett med en betydligt större tillbyggnad. En märklig variation i fönsterindelningen – nästan inga spröjsar alls i de stora fönstren mot havet men många smårutor åt andra håll – ger byggnaden en viss särprägel.
Från sjösidan med det stora ateljéfönstret
Rummens storlek och karaktär varierar, där det mest kända och märkliga är ateljén, som dock aldrig kommit att användas för sitt ändamål, eftersom William Bruce avled samma år som huset var klart.
Ateljén
Sedan något år tillbaka visas byggnaden av Brucebostiftelsen, vars syfte annars är att erbjuda konstnärer möjlighet att visas på Brucebo under en kortare period med tillgång till ateljé. I sommar visas byggnaden tre dagar i veckan. Att se byggnaden är en upplevelse, särskilt med en så engagerad och kunnig guide som Martin Johansson, som vi hade.
Denna skulptur av Carolina Benedicks-Bruce hade visat två personer fördjupade över en ipad eller smartphone - om den inte skapats för hundra år sedan.
Carolina Benedicks-Bruce levde kvar på Brucebo till 1935, då hon avled, en bit över 80 år. Sedan dess har huset haft en rörig historia. Den som bott där längst är TV-filmaren, författaren och konstnären mm, Torbjörn Axelman. Under hans tid kom också countrysångare Lee Hazlewood att vistas på stället under vissa sommarperioder. Han filmade tillsammans med Axelman och blev vän med honom och kom att älska Gotland.
Hazlewood och Axelman på Brucebo.
Hazlewood som dog i cancer 2007 vid 78 års ålder lär ligga begravd på Gotland, kanske askan är utströdd där. Hazlewood är annars mest känd för sitt samarbete med Nancy Sinatra. Hitten och listettan ”These boots are made for walking” skrevs av Hazlewood och låtarna Jackson och Summer Wine framfördes av de båda tillsammans.
Nancy Sinatra och Lee Hazlewood
Hazlewood lär mest ha bott i denna enkla stuga under sina vistelser på Brucebo.
Annars blev Brucebo känt i pressen för skottdramat 2008, då Torbjörn Axelman sköt tre skott mot Brucebostiftelsens ordförande, varvid polisens nationella insatsstyrka kallades in. Axelman sköt mot polisen, men fick själv ta emot tre skott. Alla överlevde och Axelman dömdes till rättspsykiatrisk vård, som han släpptes från 2012.
Brucebo har nu rustats upp under flera år och är väl värt ett besök. Ät gärna lunch på bageriet vid Själsö i närheten, med fantastisk utsikt över havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar