måndag 4 augusti 2014

Whites only - Destination Gotlands variant

Rosa Parks, som var svart kvinna i Alabama som 1955 vägrade att lämna sin sittplats i en buss till en vit man, vilket busschauffören krävde att hon skulle göra. Enligt lag skulle svarta lämna sin sittplats för vita. Händelsen blev starten för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Idag har USA en svart president.
Rosa Parks
I Sydafrika rådde apartheidsystemet mellan 1948 och 1994. Invånarena sorterades efter hudfärg och etnicitet, i vita, svarta, asiater och färgade. Särskilda rgler gällde för var de olika grupperna kunde uppehålla sig. Apartheidsystemet föll samman på grund av yttre isolering och politiskt tryck. ANC-ledaren Nelson Mandela, frigavs från fängelset 1990 och valdes 1994 till Sydafrikas president. Därmed hade apartheidsystemet definitivt upphört att existera.
Apartheid i Sydafrika
Utom på Destination Gotlands färjor. Där råder fortfarande en åtskillnad mellan passagerare beroende på härkomst. Endast gotlänningar tillåts reservera viss plats i den dyrare främre salongen, medan fastlänningar och övriga tilldelas plats efter rederiets behag. Detta trots att de betalar högre priser för överresan. De främsta platserna med utsikt över havet är därmed i praktiken reserverade för endast gotlänningar.
Att detta är åt helvete tycks vara den enda fråga denna sommar som de två krönikörerna i GT Bison (gotlänning) och Alex Schulman (fastlänning) är överens. Även jag ansluter mig helhjärtat till denna uppfattning.
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg
Frågan är vad diskrimineringsombudsmannen (DO) skulle säga om detta sätt att behandla resenärer olika, beroende på härkomst (eller mantalsskrivningsort). Att det är diskriminering tycks ju i alla fall vara solklart. Vem blir först med en anmälan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar