tisdag 12 augusti 2014

Region Gotland privatiserar Strandridaregården i Kyllaj!

Jag skrev för en tid sedan om Strandridaregården i Kyllaj, ett kulturhus på östra Gotland som är byggnadsminne. Den byggdes i början på 1700-talet av David Ahlbom, som utsetts till ”strandridare” för sina insatser i Karl XII:s armé. En strandridare var ett slags tulluppsyningsman, med uppsikt över kusthandeln. Ahlbom blev också kalkpatron och skaffade sig en rad kalkugnar på nordöstra Gotland. Strandridaregården i Kyllaj är en förnämlig bostad för en kalkpatron på 1700-talet med en magnifik utsikt över raukar, kalkugnar, hamnar och hav. Den tillhör Bungemuséet, en ideell förening som har finansiella svårigheter och därför vill sälja Strandridaregården och några andra byggnader.
Gården är den sista som kan visa hur förmögna kalkpatroner bodde på 1700- och 1800-talen. Den skänktes till  Bungemuséet av fil dr John Nihlén. Muséet fortsatte den av Nihlén påbörjade restaureringen med hjälp av Riksantikvarieämbetet och invigdes som museum 1945.
Det absurda med historien är att det är Region Gotland, dvs kommunen, som vill tvinga fram en försäljning som villkor för att ge finansiering åt Bungemuséet.
Det absurda med historien är också att huset inte bara är byggnadsminnesmärkt och därför inte får förändras och en eventuell köpare får inte bygga om det till bostad eller ens fritidsbostad. Byggnaden är dessutom belägen i ett naturreservat, vilket innebär att inget i omgivningen heller får förändras.
Gränsen för naturreservatet, som inkluderar strandridaregården med tomt.
Hur ska besöksnäringen kunna utvecklas om natur- och kulturarvet privatiseras på kommunalt initiativ? Kommunens agerande är helt enkelt idiotiskt och kortsynt och visar inte bara på ett förakt för vårt kulturarv, utan dessutom på total brist på förståelse för turismens betydelse för Gotland och för betydelsen för turismen av att bevara attraktiva besöksmål på ön.
Det hela är alltså en kommunalpolitisk fråga. Men vad vill de olika partierna i frågan nu några veckor före valet? Det har inte skrivits något om detta i lokalpressen inför valet, vad jag har sett. Vad gör GT och Allehanda? Varför så tyst?

Uppdatering 15 augusti
Arbetsgruppen som vill stoppa försäljningen av strandridaregården har ett upprop och en hemsida som du hittar här.

Uppdatering 5 december

Strandridaregården har sålts. Nya ägare blir Ulf Gustafsson och Christina Rydegran som bjöd tre miljoner kronor, vilket var utropspriset. Hur gården kommer att användas är inte känt.

1 kommentar:

  1. Helt tyst är det inte. Det finns en växande opinion som arbetar. Bungemuseet har stoppat försäljningen tillfälligt för att gå igenom läget.
    En hemsida har skapats för att sprida information etc.
    http://strandridaregarden.se

    SvaraRadera