tisdag 11 november 2014

Bara 46 minuter glad på en hel vecka

I går berättade man i TV-vädret att vi i Stockholm bara hade 0,77 timme med sol förra veckan. Det betyder på vanlig svenska 46 minuter. Per dag är det sex minuter och 36 sekunder! Knappt sju minuter sol per dag alltså. Inte undra på att man känner sig deppig. Jag som trodde att det berodde på den brunmurriga färg, som man har bestämt att slottet ska ha.
Gråmulet höstväder i Stockholm
Nu förstår jag att det bara handlar om vanlig SAD. Det är en träffande beteckning på årstidsbunden depression, Seasonal Affective Disorder. Över en miljon svenskar blir nedstämda under den mörka årstiden. Ljusterapi lär hjälpa, men man kan också gå ut på en promenad på lunchen när det är som ljusast.
Vid ljusterapi befinner man sig i ett rum med vita väggar och vita möbler. Patienten får svepa in sig i ett vitt lakan så att ljuset från de speciella lysrören inte ska absorberas av mörka ytor. Patienten får i sig ljuset indirekt, vilket är viktigt. Går man ut ska ljuset reflekteras mot ljusa ytor, inte mörka. Det är också därför vi mår bättre om slottet blir gult i stället för brunt. Mörka hus borde förbjudas av miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det är en ren hälsofråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar