måndag 6 juli 2015

Dags att se över Nationalsången

Sign. Bison tar i sina senaste kolumner i GT (liksom flera gånger tidigare) upp en angelägen, men föga omdiskuterad fråga, nämligen andra versen på den svenska nationalsången. Texten av Rickard Dybeck är nämligen otydlig på flera punkter. Jag håller med. Så nu består folkrörelsen av fyra personer. Så här lyder andra versen.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Men exakt vilka ärofyllda minnen är det som åsyftas? Slaget vid Narva då vi spöade ryssarna, eller vid Lützen, då tyskarna spöades (visserligen på bekostnad av vår egen kung), slaget vid Lund då vi spöade danskarna (trots att 70 % av båda härarna stupade), eller det ärorika fälttåget mot Norge 1814, vårt senaste krig. Vilka ska vi spöa nästa gång? Blir det Putin, Merkel eller något av våra nordiska grannländer. Återta Ingermanland och staden S:t Petersburg och döpa om den till  Nyen, som på den svenska tiden? Och hur skulle det gå till, när vi avskaffat värnplikten och knappast kan mobilisera några soldater längre?
Texten skrevs 1844 och måste därför syfta på tidigare minnen än så, och troligen från stormaktstiden. Ingemar Johanssons ko-seger mot Floyd Patterson 1959 kan därför inte åsyftas, lika lite som silvermedaljerna i VM i fotboll 1958.
Ingenstans nämns heller Sverige, varken i första eller andra versen. Åtminstone om man inte räknar med de mindre kända 3-4:e verserna skrivna av Louise Allén 1910. Däremot nämns Norden. Denna text skrevs alltså under unionstiden då Norge ingick i riket och Ja vi elsker hade ännu inte skrivits. Finska nationalsången Vårt land, hade inte heller skrivits när den svenska nationalsången tillkom. Förlusten av Finland 1809 var i ganska färskt minne, och kanske hoppades författaren på att Finland i framtiden äter skulle ingå i det svenska riket eller som han uttryckte det, i Norden. Men vill vi verkligen ha en revanschistisk nationalsång? Finlands och Norges självständighet ska nog inte  ifrågasättas.
Andra versen handlar om gamla tider som för alltid är förbi, då Sverige bedrev erövringskrig i vår närmaste omvärld. Hur relevant är det idag? Alléns två extraverser duger tyvärr inte heller. ”Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd, för Sverige, den kära fosterjorden.” Vi behöver få en helt ny andra vers, varför inte med lite om miljö och jämställdhet. Får vi be om förslag?

3 kommentarer:

  1. Håller med, jag stöder också denna folkrörelse, Men Bison skriver inte i GT utan i HelaGotland :)

    SvaraRadera
  2. Hela Gotland är webbplatsen, medan tidningen jag syftar på heter Gotlands Tidningar. Förr fanns det både Gotlands Folkblad, socialdemokratisk, och Gotlänningen, centerpartistisk, som numera alltså är sammanslagna till GT. Dock finns det fortfarande två ledarsidor. Den tredje tidningen på ön, Gotlands Allehanda är fortfarande en egen tidning med samma webbplats. Den är moderat. Alltihop ägs av Norrköpings tidningar.

    SvaraRadera