lördag 11 juli 2015

Storslam i pärk

I kväll var det stor uppståndelse i lördagsbastun i Lau när pärklaget stormade in. Lau I vann för andra året mästarklasseni Stångaspelen i såväl frampärk som bakpärk för herrar. Det var andra året i rad som Lau tog hem dubbeln. För en vecka sedan vann laget dessutom VM i pärk i båda klasserna. Det var helt enkelt storslam i pärk, i alla fall på herrsidan.
Pärk
Om någon undrar hur man spelar pärk finns reglerna här, men försök inte förstå dem. Varje lag består av sju spelare. Planen är ca 30 m bred och obegränsad i längd. Den är utmärkt med en flyttbar pinne. Bollen slås med näven in i en ruta om 70 cm x 210 cm, som är utmärkt med lösa pinnar. Pärkkarlen slår iväg bollen mot utelaget. Spelet går ut på att utelaget ska ta så mycket mark (kas) som möjligt av innelaget. Efter sju hugg i rutan byter lagen plats och där ska nu det nya innelaget försvara sin tagna mark. Det nya utelaget har nu sju försök att återta sin förlorade mark. Vid en sådan delomgång ges 10 poäng till vinnande lag. Först till 40 poäng vinner pärken (setet). Bäst av 3 pärkar vinner matchen. Vid frampärk har innelaget två pärkkarlar som står vid rutan. Den främre pärkkarlen ska returnera på volley eller släppa bollen till bakpärkkarlen, som returnerar efter studs.
Begrep ni något? Nej, trodde väl det. Det är nästan obegripligt spel för alla som inte vuxit upp på Gotland. Men det kan göra detsamma. Lau är i alla fall bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar