måndag 28 december 2015

Mall of Scandinavia

Stockholm har 35-40 köpcentrum. Tillsammans har de en marknadsandel på 39 procent och en total försäljningsyta på 636 000 kvadratmeter. Hade, innan Mall of Scandinavia öppnade i slutet av november. Mall of Scandinavia i Solna är Nordens största köpcentrum, ägs av Unibail-Rodamco och har en butiksyta om 101 000 kvadratmeter och 224 butiker. Täby Centrum var tidigare störst i Stockholmsregionen följt av SKHLM (Särholmen), Farsta och Kista med mellan 60 och 80 000 kvadratmeter och runt 100-200 butiker. Sett över en tioårsperiod har ett tiotal nya handelsplatser tillkommit i Stockholmsregionen. Bromma Blocks, Moodgallerian, Liljeholmstorgets Galleria, Hornstulls Galleria, och Port 73 i Haninge är några exempel på nytillkomna köpcentrum.
Efter att media larmat om kaos i samband med öppnandet i november har jag väntat med att besöka gallerien, men på Tredjedag jul, en söndag, blev det av. Om jag hade trott att det skulle vara lugnt tog jag fel. På Solna station steg något hundratal personer av pendeltåget och praktiskt taget alla styrde med bestämda steg färden mot den nya norra uppgången, som leder till den nya gallerian. Jag såg ingen som var på väg att byta sina nya julklappar utan alla verkade snarare vara på väg att köpa ännu mer under mellandagsrean. Så det var rätt trångt på Mall of Scandinavia. Nästan alla skyltar är av någon anledning på engelska, trots att antalet turister torde vara rätt få. Så här ser kartan över den nya gallerian ut.

Karta över Mall of Scandinavia.
 En nybyggd gångbro över spåren leder rätt in på gallerian. Kommer man med bil finns det nästan 4 000 parkeringsplatser under eller över de tre våningsplanen som gallerian upptar. Gallerian är triangulär med en tvärgång, vilket erbjuder 1,4 km promenad inomhus. Mitt intryck är att de flesta butiker handlar om kläder, mode och accessoarer, mest för kvinnor, men där finns också Clas Ohlson, Kjell & Co och Teknikmagasinet, som kanske kan locka en del män. Bland de drygt 200 butikerna finns även en bokhandel, Akademibokhandeln samt ett ICA-Kvantum. Ett stort antal restauranger och kaféer med olika inriktning erbjuder platser att vila på om köplusten skulle tryta. Där finns också plats för barnen att leka på, men knappast något oväntat. Arkitekturen är snygg och en fin fontän erbjuder vattenstrålar att promenera under.
Ett så stort köpcentrum vänder sig knappast (bara) till de boende i Frösunda eller Råsunda, de bostadsområden i Solna som ligger närmast, utan till boende i ett stort omland. Jag och många med mig kom med pendeltåg, och alla som bor mellan Märsta och Södertälje har bekväm tillgång till detta centrum. Med bil kommer man lätt hit från hela Solna, Sundbyberg, Västerort, Sollentuna, Danderyd och Täby.
Mall of S.
Mest hotade borde Solna centrum vara liksom Kista centrum. Solna Centrum ligger bara någon kilometer bort och är ett av regionens större centra men bara hälften så stort som Mall of Scandinavia. Det är ett av Stockholmsregionens största centra med mer än 120 butiker och restauranger. Men eftersom Unibail-Rodamco även äger Solna centrum, räknar man nog med att marknaden räcker till. Befolkningen ökar med 1,5-2 procent årligen och handelns omsättning med 3-4 procent årligen i Stockholmsregionen, så kunderna räcker nog till, för dem som tycker om att handla  gallerior.
Mall of S.
Utanför Mall of Scandinavia finns ett torg och mittemot ligger Friends arena. Det är detta som är Arenastaden. Men eftersom det inte pågår något evenemang där är torget ganska dött. Och på andra sidan ligger alltså pendeltågstationen. I den närmaste omgivningen ett trist arbetsområde och på något längre avstånd alltså några bostadsområden. Men knappast någon särskilt trevlig stadsmiljö. Avståndet till tvärbanan är ganska långt, omkring 500 meter. I framtiden kommer också tunnelbana till Odenplan, den gula linjen.
Vi överväger ett tag en fika på plats, men det är ganska trångt och köer, så vi tar i stället pendeln tillbaka till Södermalm.
Och där på Södra Station, Lilla Wien, spelar South Station Stompers eftermiddagsjazz, så vi tar ett glas vin där i stället.
Det är en härlig stämning, de flesta verkar känna varandra och rätt vad det är dansar de flesta av de närvarande damerna ut i en quickstep.
Det är faktiskt mycket trevligare än i Solna och bara några kvarter hem. Och tillräckligt med butiker i grannskapet, inom gångavstånd.

3 kommentarer:

 1. Vet att Unibail-Rodamco och Peab har påstått att Mall of Scandinavia är "störst Galleria i Norden", men det stämmer inte riktigt. Här är de största sammanhållna shoppingbyggnaderna i respektive land (i butiksyta, exklusive kontor):

  1. Sorlandssenteret, Kristiansand, Norge - 110 t kvm
  2. Itis, Helsingfors, Finland - 106 t kvm
  3. MoS, Solna, Sverige - 101 t kvm
  4. Field's, Köpenhamn, Danmark - 74 t kvm
  5. Smáralind, Reykjavik, Island - 64 t kvm

  ...lite kul är att nästan alla kallar sig "störst i Norden", men MoS är alltså inte ens störst om man räknar med kontorsytan (på ca 40 t kvm) -- då är Nordstan i Göteborg störst på 320 t kvm. Ingen räknar dock så i internationella jämförelser! Man skulle kunna säga att MoS är det största *enhetligt nybyggda* köpcentrumet i Norden. Alla de andra har successivt expanderat och byggts ut genom åren. Sorlandssenteret liknar t ex mer ett Kungens Kurva som byggts ihop med mellanliggande entréer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick bara på vad man har sagt om MoS, både Unibail-Rodamco och media, t ex Fastighetsvärlden. Men din lista är kanske inte heller alldeles riktig. Erikslund, Västerås med en handelsyta om 80 000 kvm (inkl Ikea), Täby Centrum med 79 100 kvm, och SKHLM (Skärholmen) med en handelsyta på 77 300 kvm borde hamna på plats nummer 4, 5 och 6.

   Radera
  2. Tog bara med de största i respektive land...

   Radera