lördag 19 december 2015

Pepparkakshus ovan och under

Årets pepparkakshustävling på ArkDes visar upp en betydande skaparkraft och variation i arkitekturen.
Jag tyckte nog bäst om "S:n i Vasastan". Staden behöver fler studentbostäder. För att maximera antalet lägenheter byggs de i en S-liknande form på fasaden. Då tar de inte upp någon markyta och ger ett luftigare intryck.
Välommen till OKTAGON i vårt grönområde! Små 1:or med dusch & WC, två 1:or kan lätt ändras till en 2:a. I husets nav finns bl.a.kök bibliotek, lekrum, gym, tvätt & klädvård. På taket en vinterträdgård. All trafik kör på grön el under jord.
Eget bo "Ett eget hus i ett stort bostadshus med miljötänk såsom egen odling i pallkragar på taket, solceller för egen elförsörjning, är drömmen för oss ungdomar som vill flytta hemifrån när vi blir stora".

Reprogramming the pepparkaka utgår från en standardiserad form som ger en flexibel arkitektur. Den vertikala strukturen tar liten plats och ger fler möjlighet att ha råd med en lya. Modulsystemet gör att olika boenden kan samexistera i samma byggnad.
Ett hus med möjligheter är ett hus med öppna dörrar och som går att bygga om när det behövs. Och det verkar behövas omgående. Upphovsmannen/kvinnan kanske missade tentan i konstruktionslära.
Pepparkakshusen beskrivs genomgående i positiva termer med miljötänk, som solceller, lokal odling, trafik på grön el och så vidare. Några vill särskilt hushålla med den begränsade marktillgången.
Eleverna på Norrvikens skola visar ett nytt sätt att bo på. I en helt ny miljö under havsytan. Tänk vad häftigt att bo i en u-båt. Andra vill bo under marken, vilket ger helt nya möjligheter.
Det leder osökt tanken till den "basement flat", alltså källarlägenhet, som annonserats ut som ett "unikt boende vid Stureplan". Bara 7,5 miljoner för 100 kvadratmeters lyxlägenhet med små ljuspluggar i ett före detta källarförråd.
"Välkommen till en unik 'Basement flat' som den här typen av boende kallas internationellt. I storstadsmetropolerna London & New York finns det gott om basement flats och nu är också livsstilsboendet en växande trend i Stockholms innerstad. Läget kan knappast bli mer optimalt i Stockholm city."
Eller hur. Frågan är bara hur man krånglade sig igenom alla byggregler för att få bygglov för en ombyggnad till den exklusiva lägenheten. Enligt stadens bygglovavdelning har dock inte bedömningen någon prejudicerande effekt, man kan man lita på det. När bostadskrisen blir allt värre kanske vi har lösningen under oss. Med tredimensionell fastighetsbildning så finns det en mycket stor potential down under. Vad sägs om lyxlägenheter under Strandvägen, Gamla stan och Lärkstan. Adress typ Slottsbacken 1, 18 trappor under jord. Centralare kan man ju inte bo. Eller lägenheter med entré direkt till Sofia blivande tunnelbanestation 100 meter under Södermalm.

P.S.
Undrar ni vilket bidrag som vann?
Årets bästa pepparkakshus hade bakats av Louise Thornell, 41, från Täby. Hennes hus tog tio dagar att bygga. Kanske lite för mycket Non-stop för min smak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar