måndag 31 december 2012

Gott nytt Midvinterblot!

Vi firar idag midvinterfesten, som vi gjort i Norden sedan urminnes tider. Vikingarna firade nyår med midvinterblotet eller, som det också kallades, julblotet. Exakt när på året detta hölls tycks man vara oense om. Den kristna julen infördes först på 1000-talet när Skandinavien kristnades. Mycket av det dåtida firandet kom att integreras i det kristna julfirandet. I Romarriket infördes det kristna julfirandet när kejsar Konstantin gick över till kristendomen på 300-talet, men även där firades midvinterfesten tidigare.
Sverige gick över till den gregorianska kalendern först 1753. Dessförinnan gick vi efter den julianska, som påven infört nästan 200 år tidigare. Om vi hade haft kvar den julianska kalendern skulle det redan ha varit den 18 januari 2013 nu.
Det kinesiska nyåret infaller vid en nymåne mellan 20 januari och 19 februari. Perserna firar nyår vid vårdagjämningen, Nouruz, cirka 21 mars. Judarnas borgerliga nyår infaller i september, men deras kyrkliga år börjar i april.
Redan på vikingatiden var det sed att avge nyårslöfte, vilket kunde ske på två sätt. Det ena var att tömma bragebägare, det andra var att svära vid en galts borst. Vi kommer nog att tömma bägaren, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar