lördag 1 december 2012

Konstrond på Puckeln

Efter en rond på Söders konstkluster kring Puckeln stannar några få konstnärer kvar i minnet. En av dem är Lucy Pettersson som ställer ut på Galleri Terseaus. Hon är född i Polen och har länge bott i Västerås. Numer bor hon på Frösön och har på senare tid mer och mer intresserats sig för Östersund och Jämtland, men många av hennes tidigare målningar har motiv från Stockholm, Skåne, Västkusten och Gotland.
Östersund
”Viktigast i mitt måleri är färgerna, att hålla renheten, blanda dem och fånga ljuset, och att få fram ett färgspel”, säger Lucy, som är självlärd.
Södermalm
De tvalor jag tycker bäst om föreställer ofta hus, men jag associerar inte alltid till de platser som utgör motiven, utan lika gärna till helt andra platser som jag har sett. Och det är kanske inte så konstigt. ”I kompositionen vill jag se och höra harmoni som i musiken”, säger Lucy och fortsätter. ”De lokala färgerna har inte stor betydelse i mitt måleri, men de ger impulser till mitt eget färgspel. Min skiss drunknar snart i färgerna. Jag vill ärligt uttrycka mina inre känslor och skapa glädje för mina medmänniskor. De lokala färgerna finns med i mina målningar som ett återsken, men det är endast som en inspiration för de färger som sedan ger liv i mina motiv.”
En annan uställning som fångar mitt intresse är Catherine Rogers Jonssons utställning Änglatider på Galleri Hagman.
Hon är inte heller född i Sverige, utan närmare bestämt i Memphis, Tennessee, men däremot omfattande konststudier bakom sig. Numera bor hon i Lidköping.
Så här säger hon om utställningen: ”The paintings and works on paper are based on my visions of angels and spirits over the past 4 to 5 years.”
En tredje utställningen är av matematikern Lars Nystedt på på temat Math Art på Galleri 40.
Han visar hur matematiska symboler och grekiska bokstäver kan förvandlas till skön konst.
Där visar han också några böcker han skrivit bland annat boken ”På tal om tal”, som är en läsebok om matematik, där han förklarar matematiken från också från humanistiska och kulturella perspektiv.
  Detta räckte för mig denna gång på Hornsgatan.

1 kommentar:

  1. Jag älskar att måla Lucy. Dessa rena, mättade färger. Se dig i Polen. Monika

    SvaraRadera