söndag 17 mars 2013

Äntligen memma igen

Vid påsktid äter vi som har finländskt påbrå traditionellt memma med strösocker och grädde.
Memma har en mycket klibbig konsistens och mörkbrun färg och tillreds på rågmjöl, rågmalt och sirap. Det tar flera timmar att laga till. Först kokas memman i upp till fem timmar varefter den sätts in i ugnen där den får stanna i ytterligare tre timmar. Memman förvarades förr i näveraskar, så kallade rivor, men de har numera ersatts av pappaskar.
I Sverige tillverkar Fazer memma för konsumtion av finnar i exil. Svenskar utan finskt påbrå tycks inte ha upptäckt denna delikatess ännu. Memman kom på 1700-talet från Ryssland till Finland. Där var det tradition att äta memma efter fastan för att vänja sig av med den sura rågbrödsdegen och man åt memma med smetana och utan socker. På Närpes Bröd började man tillverka memma efter kriget. Det var en raritet som blev mycket populär, eftersom man bara hade fått skorpor under kriget. På det här videoklippet kan man se hur det går till. Klicka på bilden.
Närpes Bröd har försökt exportera memma till Sverige men det rönte inget intresse.
Men passa på nu, när det går att köpa Fazers memma i välsorterade livsmedelsbutiker under ett par veckor. För övrigt kan memman frysas in för den som vill hamstra till resten av året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar