måndag 23 september 2013

Två fel på tre minuter

Inför klimatmötet i Stockholm rapporteras nu dagligen om klimatet, men allt är inte sant som sägs. På ett tre minuters nyhetsinslag i SVT lyckas Erika Bjerström få med åtminstone två faktafel om klimatförändringarna. Hon säger först att ”antalet naturkatastrofer har också ökat dramatiskt de senaste 100 åren. Det visar nya siffror.” Och så visas följande diagram.
Idag tvingas SVT:s nyhetsuppläsare göra en rättelse i Rapport. Det var inte det totala antalet naturkatastrofer som visades i diagrammet, utan antalet rapporterade naturkatastrofer hos International Disaster Database. Det är ju något helt annat. Var och en förstår ju att alla naturkatastrofer i världen inte rapporterades i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Idag sker ju allt sekundsnabbt. I själva verket är det ju ganska tveksamt om naturkatastroferna verkligen ökar.
Något senare i inslaget talar hon också om att 11 cm havsnivåhöjning har lagt hela byar under vatten i Vietnam. Detta är en repris från ett inslag i ”Reportrarna” som jag kritiserade här redan då det sändes första gången i maj i år. Alla borde ju förstå att 11 cm havsnivåhöjning inte kan lägga hela byar under vatten. Jag kunde ganska snabbt efter inslaget konstatera att det i stället handlade om landsänkningar, som knappast beror på klimatförändringarna. I en rapport från 2011 från IUCN framgår att grundvattensänkningar i Mekongdeltat på grund av intensifierad risodling med konstbevattning leder till att marken sjunker med så mycket som 6 mm per år (dvs ca tre gånger så snabbt som havsnivåhöjningen). Hon nämnde inte heller något om hur det ökande uttaget av grundvatten har lett till grundvattensänkningar eller om hur nya kraftverksdammar i Mekongfloden påverkat flodens vattenflöden i Mekongdeltat. Om detta talade dock inte Bjerström alls, utan försökte påskina att allt berodde på havsnivåhöjning orsakade av klimatförändringar. Och nu upprepades detta osakliga inslag alltså.

Uppdatering 25 september
Att mycket talar för att antalet klimatrelaterade naturkatastrofer inte alls har ökat har jag skrivit om flera gånger tidigare bl a här och här.

2 kommentarer:

 1. Jag kan inte annat än hålla med, det är beklagligt att "public service" nedlåter sig till att vara en propagandamegafon för gröna lobbygrupper och alarmister, som medvetet tutar i oss gröna lögner. På sikt kommer detta att ytterligare undergräva legitimiteten för "public service". Bra eller dåligt?

  SvaraRadera
 2. Stackars Erika.
  Även jag var intresserad när jag fick se det diagrammet skymta förbi i TV. Jag mailade henne och frågade efter källan.
  Då hänvisade hon till den korrigering som skulle göras. Då frågade jag om kanske rapporteringen görs i ett syfte, eftersom antalet klimatrelaterade naturkatastrofer inte ökat alls. Svaret kom snabbt-de har de visst gjort -se inslaget i Rapport.
  Stackars Erika!

  SvaraRadera