söndag 19 januari 2014

Formex, mässan för Nordisk design i Älvsjö

1960-talet kommer åter och är väl representerat på årets form-och designmässa i Älvsjö. Ett exempel är Stockholmstavlan av Jenny Wallmark som för tankarna till Stig Lindberg, vars design i textil och porslin idag åter är högsta mode hos den unga generationen. Tavlan, som just nu ställs ut på Hotell Malmen på i korsningen Götgatan-Folkungagatan, är inspirerad av kartbilden med vatten och vikar, höghus och tunnelbana, varuhus och teatrar.
Andra exempel på denna vurm för 60-talet är keramikern Stina Neanders robusta krukor, fat och grytor som verkar ha sina rötter i Signe Persson-Melins älskade vardagsvaror, så tåliga att de fortfarande befolkar svenskarnas köksskåp.
 
Hon förklarar själv att hon vill göra bruksvaror, inte saker som är enbart vackra. Men vackra är de, likafullt.
Formgivaren Kristina Stark, som vann priset Formex Formidable 2014 för sina vattenkannor och vaser i stengods och vit, svart och grå glasyr, medger att hon också bottnar i 60-talets vardagspraktiska design. Serien heter Botan efter Lunds botaniska trädgård, som lundensarna kallar just Botan.
Hon ställer också ut glas och stengods av enkelt och praktiskt slag, med handgjorda korkunderlägg som också andas 60-tal.

En annan trogen favorit på designmässan är det japanska/orientaliska, alltid lika vackert och stilsäkert.

Även med fördel i trädgårdssammanhang:
 Men det händer att det orientaliska stuket halkar över till den mer kitschiga sektorn:
Trädgårdspyntet kan dock också vara hur sobert som helst, exempelvis i genomgående zink och grått.
Alternativt mustigt italienskt i terrakotta, med krukor som är mossbelupna redan vid inköp:
Roligast på mässan är ändå att få bli överraskad, för det mesta har man ju faktiskt sett förut. Ta bara dessa trevliga men ganska uttjatade emaljskyltar i gammaldags stil med roliga ordstäv eller uppmaningar, alltid på engelska:
Överraskar gör däremot de bekanta figurerna nedan i tungt metallgods som är tänkta som bokstöd. Kul att se författarna dyka upp där bland böckerna på hyllan, alla från Astrid Lindgren och Taube till tungviktarna Kafka och Moberg.
Och konstnären Carina Björck, verksam i Gamla Stan i Stockholm, som kommit på att göra kuddar av sina tavlor. Har folk inte råd med eller plats för ännu en tavla hemma, så kan bilden alltid avnjutas i favoritsoffan.

Mässbesökare: EVA HERNBÄCK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar