lördag 4 januari 2014

Fallingwater

Om ni såg På spåret i går kl 20 i SVT1 kanske ni missade arkitekturdokumentären om Fallingwater i grannkanalen samma tid.
Fallingwater
Frank Lloyd Wrights kanske mest kända hus över ett vattenfall i skogen i västra Pennsylvania byggdes 1936-1938. Sedan 1963 är byggnaden ett museum och besöks årligen av tusentals arkitekturintresserade. I denna utmärkta dokumentär får man reda på historien bakom tillkomsten av Fallingwater, där Edgar Kaufmann Jr, sonen till beställaren som samtidigt jobbade för Wright, berättar hur det gick till. Ett absolut måste för alla arkitekturintresserade.
Men filmen innehåller märkvärdigt få fakta. På SVT:s hemsida står att dokumentären är från 2013, men det är den ju inte. Edgar Kaufmann Jr, beställarens son dog ju redan 1989. Intervjun med Edgar Kaufmann Jr gjordes med 16mm film redan 1982. Första 16 mm-versionen av dokumentären gjordes 1994 och det som nu visas är en uppgraderad widescreen och HD-version från 2011 med nya bilder från Fallingwater tagna under olika årstider under 2010. Under de senaste åren har genomgripande underhållsåtgärder vidtagits, vilket inte heller framgår av filmen. Mer om Fallingwater kan man få reda på här.
Fallingwater
Men ingen skada skedd den sänds i repris i dag, lördag kl 14.15 och på onsdag kl 23.50, båda gångerna i 2:an. Man kan ju också se den i SvtPlay under en månad framåt.
Vi såg faktiskt filmen på SvTPlay själva, eftersom vi inte ville missa På spåret. Hur det gick? Vi vann för en gångs skull hemma i vardagsrummet med 33 poäng före Göran Everdahl och Helena von Zweigbergk med 30 och Jan Guillou och Ann-Marie Skarp med 23.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar