tisdag 21 januari 2014

Ökat bostadsbyggande i Stockholm

Det ska byggas 140 000 bostäder i Stockholm stad fram till 2030. Det har Sten Nordin (M) och Regina Kevius (M) meddelat. Det är bara 16 år dit, vilket innebär att det ska byggas nästan 9 000 lägenheter per år. En hög ambitionsnivå, får man säga, med tanke på att stan aldrig någonsin har byggt så mycket så snabbt. Genomsnittet för de senaste 38 åren är bara 2 600 lägenheter per år, så nu behöver takten mer än tredubblas. Jämför man bara de senaste sju åren handlar det ändå om en fördubbling. Se bara på nedanstående diagram som visar årligt bostadsbyggande sedan 1975.
Årligt bostadsbyggande 1975-2012 i Stockholms stad, färdigställda lägenheter per år.
Vid ett par tre tillfällen har man nått 5 000 lägenheter på ett enda år, men för det mesta har man legat mycket lägre. Aldrig varit i närheten av 9000. Det finns dock en stigande tendens de senaste åren efter år 2000.
Med så noggranna analyser bakom målet tvivlar jag inte på att de nya bostäderna kommer att rymmas. Jag är också övertygad om att de behövs och att de sammanlagda effekterna på stadens kvaliteter är positiva. Det kommer att förbättra utbudet av service och göra stan mer attraktiv. Det är takten i bostadsbyggandet jag ställer mig tvivlande till. Det ska upprättas detaljplaner, man ska skriva avtal med byggare, hålla samråd med alla närboende, klara alla överklaganden och allt annat. Men kanske det skulle vara mer realistiskt att klara detta byggande till 2040 eller 2050.
På Södermalm där jag bor ska man klara av att bygga 9 200 lägenheter.  Det innebär 575 lägenheter per år. Det är bara obetydligt mer än vad som har byggts under de senaste fem åren i snitt. Faktiskt har man byggt i ungefär samma takt de senaste 30 åren. En del av detta finns i Hammarby sjöstad, men faktiskt bara en del.
Jag tycker att Sten Nordins och Regina Kevius ambitioner är bra, både för de bostadssökande och för staden som helhet. Förhoppningsvis kommer även de rödgröna att ställa sig bakom detta, med tanke på att det kanske blir majoritetsskifte i höst.

4 kommentarer:

 1. Målet är att bygga 140 000 bostäder är satt mellan 2010 och 2030, vilket innebär att 7000 bostäder måste byggas per år i snitt, under förutsättning att en proportionerlig del av dem redan kan förmodas vara byggda. Hur många som är byggda sedan 2010 vet jag inte men det ser onekligen ut som en utmaning hur som helst.

  Staden ska nu ta fram tydliga riktlinjer vad gäller arbete med planprogram och dialog samt förenkla och effektivisera planprocessen vilket förhoppningsvis kan bidra till att nå målet.

  Joel

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. Men även 7 000 lägenheter per år verkar vara en utmaning, men naturligtvis något lättare att nå. Det är naturligtvis bra med högt ställda mål. Men vad kan de andra 25 kommunerna i länet bidra med? Antar de Stockholms utmaning, det är frågan.

   Radera
 2. Jo då, 1939 var ett bra år, liksom 1920-talet :-)
  http://www.statistikomstockholm.se/images/stories/excel/Tabell%2026.1.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 1939 byggdes det faktiskt 11 000 lgh. Då avslutades t ex Gärdet där jag tillbringade mina första år på Sandelsgatan. Det var ganska nybyggt då. Även andra år på 1930-talet var bra. Varför ska det vara så svårt nu?

   Radera