lördag 17 oktober 2009

Idag firas Diwali

Idag firar en miljard människor Diwali. Diwali firas av hinduer, sikher, buddister och jainister runtom i hela Indien, men traditionerna varierar mellan olika delar. Det är ljusets fest, och man firar det godas seger över det onda. Inom hinduismen firar man återkomsten av Rama efter en 14 års exil i skogen och efter segern över Ravana.
Rama
Rama är i hinduisk mytologi den sjunde av guden Vishnus inkarnationer, make till Sita, bror till Lakshman och mytisk kung av Ayodhya. Rama kämpar mot ondskan i demonen Ravanas gestalt. Ravana kan inte besegras av gudar och Rama antar därför en människas gestalt. Han kan sedan, assisterad av apguden Hanuman och hans aparmé, bevittnad av hela gudaskaran, besegra Ravana. Rama lever därefter en tid som härskare på jorden innan han återtar sin gudomliga gestalt och återvänder till himlen. Enligt traditionen välkomnade folket Rama med tända rader av lyktor.
Lyktförsäljning på gatorna
Datum för Diwali bestäms av månkalendern. Själva Diwali inträffar i år den 17 oktober, men festen pågår i flera dagar. Det är nu en nationell helgdag i Indien. Skolorna har två veckors lov. Hemmen städas, fejas och dekoreras före Diwali. Företag delar ut bonusar och ledigheter till de anställda.
Golvdekoration av färgpulver i kommunalhuset i Pune
Firandet börjar vid Vasubaras som är den 12:e dagen av den 2:a halvan av månaden Ashwin. I år inträffar Vasubaras onsdagen den 14 oktober. Denna dag firar man en ko med kalv, symboliserande modern och barnet.
Ganesh
Nästa dag är Dhanatrayodashi eller Dhanteras som är viktig för handlande och affärsfolk. Då köper man in nya saker, guld och silver till huset, fyrverkeri, ljus, och statyetter av guden Ganesh eller gudinnan Lakshmi. Särskilt guden Ganesh är mycket populär i Maharashtra. I år inträffar denna dag torsdagen den 15 oktober. Dagen är tillägnad guden Dhanavantri, gudarnas läkare.
Gudarnas läkare, Dhanavantri
Därefter följer Narakchaturdashi, den 16 oktober, dagen då man stiger upp före soluppgången, gnider in kroppen med väldoftande oljor och badar. Därefter besöker hela familjen ett tempel och ber till sina gudar. Efter tempelbesöket festar man på ”faral” som är ett speciellt slag av söta eller kryddiga Diwaligodsaker.
Gudinnan Lakshmi
Själva Diwali och Lakshmi Puja inträffar i år alltså idag, den 17 oktober. Då firar man Lakshmi i alla hem. Lakshmi är bland annat välståndets gudinna och då tar man fram sitt guld och silver. Vänner, grannar och släkt bjuds in till firandet. Då är det ingen måne och den mörka natten är bara upplyst av lyktor och smällare. Folk har dekorationer, lyktor, fyrverkeri och delar ut sötsaker och presenter. Många tar på sig nya kläder.
På Bhai Dhooj, måndag morgon den 19 oktober före gryningen kommer man att tända en massa oljelampor vid ett tempel uppe på toppen av Parwati Hill, en av de högsta kullarna i Pune. Det lär vara mycket vackert.
Till Diwali i Maharashtra hör att barnen bygger leksaksfort till minne av grundaren av Marathariket, Shivaji Maharaj. Om detta återkommer jag i morgon. För barnen gör fyrverkerierna, de nya kläderna och godiset Diwali till årets mest efterlängtade helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar