torsdag 29 oktober 2009

Tips om gratis HDTV

HDTV (High Definition Television) innebär en tv-bild med högre upplösning än de nuvarande formaten. HDTV sänds alltid med digitalt ljud och i widescreen, 16:9 (Jag har förresten skrivit om dessa märkliga format i en tidigare blogg).HDTV finns idag något förenklat i tre olika bildupplösningar kallade 1080p, 1080i samt 720p, vilka är namngivna efter hur många horisontella linjer bilden innehåller. Dagens vanliga standardupplösta tv-system är baserat på 625 linjer.
HDTV?
Visst är bilden på en HDTV klart bättre än på en vanlig? Jo, det är den ju. Ibland är skillnaden påtaglig - bara man tror sig titta på den nya tekniken. Följande sedelärande berättelse om trons makt hittade jag på bloggen Orsakverkan. Man behöver nämligen inte alls skaffa sig en HDTV för att njuta av den bättre bilden. Det är bara att intala sig själv att man verkligen tittar på en HDTV, t ex genom att sätta fast några klisterlappar på den vanliga TV:n. Sextio människor fick i ett experiment i tur och ordning se samma videosnutt på samma TV-apparat. Hälften blev informerade om att de skulle se en klarare, skarpare bild tack vare HD-tekniken. Detta backades upp med affischer, etiketter och en extra tjock kabel till bildskärmen. Den andra hälften informerades om att de skulle se en normal DVD-bild.
Ej HDTV?
Ett frågeformulär som fick fyllas i efter experimentet, avslöjade att de som trodde att de skulle få se en HDTV också rapporterade om att de sett högkvalitativa bilder, vilket inte de övriga gjorde. Deltagarna kunde i verkligheten inte skilja på kvaliteten mellan en vanlig TV och HDTV. Förväntningar och suggestionens kraft är ofta större än vi tror. Inom medicinen brukar man tala om placeboeffekt, som avser den förbättring man får bara av att äta sockerpiller. Är en dyr flaska vin alltid bättre än en billigare eller är det bara någonting vi vill tro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar