fredag 23 oktober 2009

Svininfluensan H1N1: Många dödsfall i Indien

I Sverige verkar oron för svininfluensan vara på väg att ebba ut. I Sverige har vi fortfarande bara två dödsfall och det var ju ett tag sedan. Fler och fler tvekar om de bör vaccinera sig eller ej, några ivrigt påhejade av fettdoktorn Annika Dahlström med eller utan hållbara argument. Massvaccineringen mot svininfluensan har inletts och svenskarna uppmanas från myndigheter och regering att gå och få sin dos. Undersökningar bland svenskarna visade för ett par veckor sedan ett sjunkande vaccinationsintresse. 50 procent svarade då ja till vaccin. Sju av tio av riksdagens ledamöter tänker vaccinera sig mot svininfluensan, visade DN:s rundringning härom dagen. Mest skeptiska var vänsterpartisterna, medan kristdemokraterna helt tycks gå på sin folkhälsoministers linje. Riksdagsmännen verkade dessutom i många fall vara sämre informerade än genomsnittligt och dessutom ta lätt på frågan enligt DN:s reportage. ”Det är inte så himla kul att vaccinera sig”, sade Jan Lindholm (MP) till DN, ett rätt oseriöst uttalande kan man tycka.
All this swine flu
I Indien inträffade det första dödsfallet i influensan i Pune, Maharashtra den 3 augusti. Här skriver tidningarna varje dag om nya dödsfall. De är nu (den 20 oktober) uppe i 420 i hela Indien. Inte särskilt mycket för ett land med 1 100 miljoner invånare. Det blir 0,4 dödsfall per miljon invånare, men ändå mer än i Sverige där vi bara ligger på hälften, 0,2 dödsfall per miljon invånare. Antalet konstaterade sjukdomsfall är ca 13 000 av nästan 70 000 testade. Andelen döda är 3 procent av de konstaterade fallen.
Men influensan är nu inte jämnt spridd i det väldiga landet. Faktum är att just i den stad där jag arbetar för tillfället, Pune i Maharashtra, bröt influensan först ut, och där har den fortfarande mest spridning. Här i Pune är dödsfallen nu uppe i 87, vilket på 5 miljoner invånare blir hela 17 dödsfall per miljon, eller närmare hundra gånger fler än i Sverige. I hela Maharashtra är dödsfallen 179, vilket är närmare 2 döda per miljon, högst bland Indiens delstater. Men också i Pune är spridningen ojämn. I själva staden är frekvensen 13 döda per miljon, i grannstaden Pimpri bara 5 per miljon. Men i de närliggande landsbygdområdena är frekvensen så hög som över 50 per miljon.
Att influensan fortfarande är mest koncentrerad till Pune beror väl på att den först bröt ut i denna del av Indien. Men sjukdomen är alltså inte mest utbredd i de täta stadsområdena, som man skulle kunna tro, utan i de glesa utkanterna, vad nu detta kan bero på. Jag har inte sett någon förklaring till detta någonstans.
Konstigt nog verkar man inte oroa sig så mycket här heller. Ingen har ansiktsmask, man tvättar inte händerna i sprit, ingen har överhuvudtaget tänkt tanken att vaccinera hela Indiens befolkning. Tänk själv, 2,2 miljarder doser! Vad man gör är att man delar ut Tamiflu till redan sjuka och beställer fler lungmaskiner till sjukhusen. Bara i Pune har 32 000 fått Tamiflu och 100 lungmaskiner har beställts i Maharashtra. Nu förbereder man sig för den andra vågen av influensapandemi här. Baserat på vad man vet om tidigare spridningsmönster – spanska sjukan, asiaten på 1950-talet och Hong Kong på 1960-talet - kommer sjukdomen då att drabba 30 procent av befolkningen i Maharashtra, över 30 miljoner sjuka och antagligen tusentals döda.
När influensan sprids i Sverige kommer den antagligen att spridas ojämnt även där. Har man otur kan risken att smittas och drabbas allvarligt vara större än man anar. Jag skulle inte ta så lätt på riskerna som man verkar göra i Sverige, utan vara tacksam för att jag erbjuds vaccinering.

3 kommentarer:

 1. Tycker att det behövs lite omtänk här!

  En vecka av påbörjad vaccinering har 2 personer redan avlidit inom ett dygn efter vaccinationen, Personerna ifråga var visserligen redan sjuka, men det var ju även de som avlidit av svininfluensa hitills! och därav har vi hitills fler dödade av vaccinet än av influensan räknat per vaccinerad repektive smittad!

  En distriktsläkare gick här om dagen ut och varnade för vaccineringen i våran morgontidning, han avslöjade att Svininfluensan faktiskt har en mycket lägre dödlighet än den vanliga säsongsinfluensan som årligen tar ca 2000 svenskar av daga. men det är det få som nämner i denna uppskruvade debatt, dom som motarbetar massvaccination behandlas nästan som oansvariga knäppgökar.


  Att det ligger enorma marknadskrafter bakom vaccinations hysterin är inte svårt att begripa, tänk vilken möjlighet att kunna sälja ett vaccin för 1,5 miljarder till ett land, och det enda det resulterar i är att vi inte bygger upp imunitet mot influensan, och därmed kan liknande muterade virus bita på oss om något år igen, men vem står då och knackar på dörren till sosialstyrelsen tro? Jo vaccintillverkarna givetvis, dom har ju oss i sitt grepp och kan sälja ett nytt vaccin!


  Vi här i sverige verkar vara alldeles för blåögda inför de marknadskrafter som dagligen skrämmer oss för att kunna sälja sina produkter som ska rädda oss från undergången, det enda de behöver göra är att stenhårt lobba mot våra politiker och statliga verk om att de har räddningen, sedan får vi snällt ställa oss i ledet och betala vare sej vi vill eller inte. Ett annat exempel är ju klimathysterin, som inte skyr några försäljningsknep för att sno pengarna från oss skattebetalare via lättskrämda politiker, Massor av företag sysslar med försäljning av minst sagt suspekta utslkäppsrätteroch klimatkompenseringar dessa kan vara investeringar i tex vindkraft, biobränsleindustri eller tom i aborter i Kina (om det nu är sant)

  Så allt går att sälja med skrämmande reklam.
  Till sverige lyckade dom tom sälja DUBBELT så många doser som vi behöver för att vaccinera 80% av hela befolkningen!

  Jag ska inte utsätta mej för den ökade risken det innebär at ta vaccinet, och inte heller delta i detta vansinniga beslut som sverige tagit

  SvaraRadera
 2. Jag ville bara informera om att det här i Pune har dött hundra gånger fler per capita än i Sverige utan att sjukdomen ännu har slagit till på allvar. Hur många som här skulle ha dött av vaccineringen är okänt, eftersom man inte prövat detta. Men fortfarande är risken liten. Det är fler som dör i trafiken än i influensan här och naturligtvis i Sverige. Var och en gör sina val, och det tycker jag är OK.

  SvaraRadera
 3. Idag har enligt Dagens Nyheter 6021 människor dött i världen av influensan, medan det inte finns något dokumenterat dödsfall på grund av vaccinet. Att två människor som vaccinerats har dött av andra sjukdomar bevisar ingenting. Varje dag dör närmare 300 människor i Sverige. Det vore märkligt om inte några av dessa hade vaccinerats nyligen. Jag tänker i alla fal vaccinera mig inom kort, bl a för att undvika att smitta mina tre barnbarn under tre år som inte får vaccineras.

  SvaraRadera