fredag 2 april 2010

20 kaféer vid Kvarnberget

Idag är det långfredag. När jag var ung var allt stängt på långfredagen. I princip var det förbjudet att vara glad den dagen. På bio kunde man möjligen se ”Det sjunde inseglet” och ”De tio budorden” men ingenting annat. Idag är vi mer sekulariserade och det mesta är som vanligt. Några kristna pastorer tycker fortfarande att vi idag ska glömma de lidande människorna i världen och i stället tänka på Jesus lidande på korset. Christer Sturmark, humanisternas ordförande skriver idag på Newsmill att det är över 2000 år sedan Jesus dog. Det är dags att glömma och gå vidare. Jag är böjd att hålla med honom.
Centrala Söder är ett kafétätt område. Det finns ett femtiotal kaféer inom 500 meters avstånd från Södra Latin. Snävar man in cirkeln något hittar man 20 kaféer inom 5 minuters avstånd från Kvarnberget. Om de är öppna på långfredagen vet jag inte, men några av dem är det säkert. Ett besök på något av dem är ett trevligt avbrott på promenaden.
Kafémarknaden på Söder verkar nästan omättlig, men är också ständigt föränderlig. Kaféerna flyttar, byter ägare och kundkrets. Jag har besökt några av dem och även berättat om några på denna blogg tidigare. Men de är så många att jag aldrig skulle hinna igenom alla om jag tog dem ett i taget. Här är hela listan som den ser ut just nu.
Blooms bageri, St Paulsgatan. Jättegott bröd, men lite dyrt. Sittplatserna längs St Paulsgatan brukar ofta vara upptagna vid vackert väder. En filial ligger på Hornsgatan.
Brunogallerian/Ljunggren, Götgatan. Bra viloplats för stressade söderbor i lördagsshoppingen på Götgatan, men låg trivselfaktor, ligger mitt i passagen.
Café Duo, Wollmar Yxkullsgatan, helt ok, god morotskaka, fotoutställning.
Café Sodom, Bellmansgatan, 50-talsinredning. Det här kaféet, som tidigare hette Café Soda har nyligen övertagits av Carl-Michael Edenborg, som tidigare haft ett välkänt kafé i Gamla stan. Nu blir det hemvist för Vertigo förlag. Just nu är allt en röra. Öppnar på nytt den 5 april.
Café Rival, Mariatorget. Justa priser med tanke på läget och den goda renommén. Ofta mycket folk i farten här.
Chic konditori, Swedenborgsgatan. Klassiskt, traditionellt kondis, lite murrigt, samma inredning sedan många år.
Coffee Culture, Fatburstrappan, känns lite off, trots läget, men det kanske beror på att det är ganska nyöppnat. Sommartid är den stora uteserveringen mot Fatbursparken.
Dolce café, Götgatan, litet kafé med konst på väggarna, lär ha goda kladdkakor.
Drop Café, Wollmar Yxkullsgatan, en halvtrappa ner, bra kaffe, kaffeprovning. Det är f d Tvålpalatset Espresso som flyttat hit från St Paulsgatan, med samma personal.
Espressino, Götgatan, sober italienskt stuk, lite blandat intryck där kaffet inte alltid varit på topp och personalen lite stressad ibland.
For Friends café, Hornsgatan, kafé i två plan, är trevligt har man sagt, man sitter gärna länge.
Green Room, Fatburstrappan, vid entrén till Coop Extra, med ekologisk profil.
Johan & Nyström, Swedenborgsgatan. Proffsiga baristor, ger kurser om allt som rör kaffe och te, gott och prisvärt kaffe.
Kaffe, St Paulsgatan/Kvarngatan, snygg modern inredning, trendigt och ungt, jämt fullt och trevlig personal, bästa espresson och billigt. Låg tidigare vid Bysistorget.
Ka:s, Swedenborgsgatan, en halvtrappa ner, mycket soffor, inte så mycket folk här, kanske finns det skäl till det.
Madeleines café, Kvarngatan. Personlig stämning och man kan njuta av Madeleines hembakta bröd.
Muggen, Götgatan, inte så kul namn, och lite dyrt, kanske inte helt prisvärt.
Multi Kulti, St Paulsgatan, skivbutik med världsmusik med kafé, kul musik.
Tullys café, Götgatan, bra mackor, men inget speciellt, mer än bra läge och stora fönster mot Götgatan.
Waynes coffee, Götgatan, hör till en stor kafékedja, vilket kanske märks, inget speciellt, lite opersonligt och så.
Utöver kaféer finns det ju dessutom möjlighet att få en latte i handen på 7-eleven vid Mariatorget och på några andra ställen. Dessutom kan jag inte låta bli att nämna Bästa bageriet på Swedenborgsgatan. Det är visserligen bara ett bageri utan servering, men de har mycket bra bröd.
Har jag glömt något?
Uppdatering den 7 april
Café Sodom på Bellmansgatan öppnade som planerat den 5 april, och det blev enligt referat i tidningarna en anstormning av cafébesökare och succé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar