tisdag 4 maj 2010

Santiago Calatrava och Auditorio de Tenerife

Santiago Calatrava framför Auditorio de Tenerife
Santiago Calatrava är en världsberömd spansk arkitekt och civilingenjör. Calatrava är också en produktiv skulptör och målare och hävdar att arkitekturen kombinerar alla konster i en. För oss svenskar är Calatrava mest känd som arkitekten bakom det 54 våningar höga Turning Torso i Malmö, ett av våra få internationellt kända byggnadsverk.
Turning Torso
Calatrava föddes 1951 i Valencia i Spanien, utbildades på Arkitekturskolan och Arts and Crafts School där, och blev senare även civilingenjör på Tekniska Högskolan i Zürich, Schweiz. Calatravas tidiga karriär ägnades till stor del åt spektakulära broar, till exempel Alamillo Bridge i Sevilla, som byggdes som en del av världsutställningen 1992.
Alamillo Bridge i Sevilla
Senare har han också ägnat sig åt andra typer av uppdrag, till exempel Montjuic Communications Tower i Barcelona, Spanien på platsen för 1992 års olympiska spel, se bilden nedan.
Quadracci Pavilion (2001) i Milwaukee Art Museum var hans första byggnad i USA.
Quadracci Pavilion, Milwaukee
Calatravas mycket personlika stil integrerar skulptur, tekniskt avancerade konstruktioner och modernistisk arkitektur på ett synnerligen utmanande och fascinerande sätt. Det märks inte minst på Auditorio de Tenerife, i huvudstaden Santa Cruz. Det påminner inte bara med sin arkitektur utan också med läget i hamnen och de oförutsedda kostnadsökningarna om Utzons operahus i Sydney, och har förutsättningar att bli en lika berömd symbol för en plats.
Sällskapet tystnar när vi närmar oss byggnaden, orden räcker inte till, utan man går bara andäktigt omkring och fascineras av alla olika vinklar byggnaden kan betraktas från. Den närmast fritt svävande betongvingen, som verkar ha upphävt alla fysikens tyngdlagar, slutar i en spets, från vilken vattnet rinner när det regnar.
Auditoriet började byggas 1997 och blev klart 2003. Auditorium de Tenerife ligger nära de två skyskraporna Torres de Santa Cruz, som är Spaniens högsta bostadshus. Byggnaden ligger i ett vackert utformat parkområde i nära kontakt med Atlanten. Men varför är platsen omkring byggnaden så folktom? Enda attraktionen utöver Auditorium är ett kafé, men det är stängt just nu. En bred livligt trafikerad gata skiljer byggnaden från stade i övrigt. Det känns nästan ödsligt. Visserligen pågår ingen konsert just nu, men man borde ha tillfört fler attraktionspunkter för att locka besökare till området när det inte pågår någon konsert, och man borde ha gjort området mera tillgängligt för fotgängare. Varför inte ett kulturellt centrum med arkitekturbokhandel, konstgallerier, något museum och flera restauranger. Kanske aktiviteter för barn för att locka familjer.
Auditorium (tv) och Torres (th) i Santa Cruz med Atlanten i bakgrunden.
Auditorium innehåller flera salar för evenemang, en kammarmusiksal, en symfonisal, lobby, café mm, samt terrasser med utsikt över Atlanten. Det betraktas redan som en av de mest karakteristiska byggnaderna inom den spanska arkitekturen.Vågar Stockholms kommunpolitiker sätta Stockholm på arkitekturens världskarta genom att ge Santiago Calatrava ett uppdrag? Kanske med en märkesbyggnad vid Slussen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar