torsdag 27 maj 2010

Utsikten från Slussen

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus meddelade ju nyligen på DN Debatt att man "vill bevara den vackra utsikten över Mälaren och Saltsjön". Därför skulle en av de föreslagna byggnaderna norr om Södermalmstorg utgå ur förslaget till Nya Slussen. Resultatet blir ett ödsligare Slussen och försämrad rumslig gestaltning.
Men vad är det egentligen man vill bevara på detta sätt? Så här ser utsikten ut idag från Södermalmstorg.
Utsikten norrut från Södermalmstorg. Här skymtar Gamla stan bakom bilar, asfalt och popplar.
Utsikten mot nordost från Södermalmstorg skyms av Kolingsborg.
Denna utsikt kommer att påverkas om det centralt placerade huset utgår, men vad är det man kommer att se?
Utsikten österut från Södermalmstorg. Här skymtar en strimma av Strömmens vatten.
Det är alltså inte mycket till utsikt från Södermalmstorg som man vill bevara. I själva verket kommer utsikten att bli ännu sämre när Slussen byggs om, eftersom det förhöjda markplanet kommer att förlängas avsevärt mot norr och därmed skymma betydligt mer än idag.
Det är inte mycket bättre utsikt från Ryssgården, när man kommer ut från tunnelbaneentrén.
Utsikt mot Norr från Ryssgården. Härifrån syns varken vatten eller Gamla stan.
Det är denna utsikt som påverkas om det centralt placerade huset utgår ur förslaget. Den påverkas alltså inte alls, eftersom det inte finns någon utsikt att bevara.
Utsikt mot öster från Ryssgården. Här skymtar en strimma grönt och vatten.
Den utsikt som idag faktiskt finns från Ryssgården kommer inte att påverkas av att det centralt placerade huset utgår. Det föreslagna huset norr om KF-huset och bakom Katarinahissen kommer nämligen effektivt att avskärma all utsikt från denna plats. Det är denna byggnad som borde ha minskats eller utgått för att någon utsikt att tala om skulle kunna bevaras.
Den berömda utsikten från Slussen finns alltså från helt andra platser än dem som påverkas av den föreslagna bebyggelsen. Man måste gå betydligt närmare Gamla stan för att kunna uppleva Slussens verkliga utsikt.
Så här ser utsikten ut mot norr från en plats strax intill Katarinahissen.
Utsikten från en plats invid Katarinahissen österut mot Stockholms inlopp.
Det är den här utsikten jag tror finns i de flesta stockholmares huvuden, men man måste gå ända fram hit för att få uppleva den. Denna utsikt kommer att finnas kvar och förbättras från den nya Slussenterassen.
Här har jag gått nästan ända fram till vattnet för att få se Gamla stan och Riddarholmen.
Utsikt från samma plats mot Gamla stan.
Det är trist att stadshusmajoriteten har fallit till föga för den populistiska men osanna kritiken från kultureliten i stället för att informera om vad som faktiskt påverkar utsikten från Slussen. Media har fallit i samma fälla utan att analysera de verkliga förhållandena, och har därmed gått politikernas ärenden.

Relaterade inlägg:
Utsikten från Slussen ska bevaras
Oprecis och substanslös kritik av Slussen
Kommentarer om nya Slussen

3 kommentarer:

  1. Bra sammanfattat i utsiktsdebatten. I min mening faller nästan förslaget i och med att byggnader börjar tas bort från planerna. Kvar blir ett öppet podium som inte kommer att locka besökare. Blåsigt, trist och dålig utsikt förutom vid kanten. Jag vill helst inte säga det men: vi måste kanske börja om.

    SvaraRadera
  2. När byggnader tas bort på Södermalm förlorar idéen om en framflyttad stadsfront till viss del sin kraft. Dags tycker jag att damma av förslaget där slussen utformas mer som ett öppet näs (t.ex danska BIG). En öppen yta behövs som kontrast till bergväggarna som omger slussen. På Näset kan låga enplans byggnader och träd minska känslan av ödslighet och blåst.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. Det är sorgligt att DN och SVD har gett så mycket utrymme för den osakliga kritiken från "utsiktsälskarna".

    SvaraRadera