söndag 9 maj 2010

José Martí, Guantanamera och Buena Vista Social Club

José Martí föddes i Havanna 1853 och var en kubansk nationalhjälte och en av de största latinamerikanska författarna. Han skrev ett 70-tal böcker, poesi och romaner, han arbetade som journalist, översättare och lärare. När han var 17 år gick han in i den kubanska frihetsrörelsen mot Spanien. Han blev en nyckelperson i frihetskriget mot Spanien och en av grundarna av Cuban Revolutionary Party. Han skickades i exil av den spanska guvernören och tillbringade största delen av sitt liv utomlands inklusive 12 år i New York. När han var 42 år återvände han till Kuba men dödades inom ett år den 19 maj 1895. Genom sina böcker och sin politiska aktivism blev han en symbol för Kubas kamp för oberoende av Spanien.
José Martí
Efter sin död kom en av hans dikter i från diktsamlingen "Versos Sencillos" (Simple Verses) att tonsättas och blev till "Guantanamera", Kubas mest kända patriotska sång. Musiken skrevs av José Fernández Diaz 1929, som också använde den regelbundet i ett radioprogram, varför den fick spridning. ”Guantanamera" betyder flickan från Guantánamo, som är en stad med en kvarts miljon invånare på sydöstra delen av Kuba, och huvudstad i provinsen med samma namn. Ungefär 15 km från staden Guantánamo ligger sedan 1902 den amerikanska marinbasen Guantánamo Bay, ökänd som interneringsplats för krigsfångar från USA:s krig i Afghanistan.
Guantanamera finns i ett stort antal inspelningar, bland annat av Joan Baez, José Feliciano, Julie Felix, Arlo Guthrie, Julio Iglesias, Los Lobos, Trini Lopez, Nana Mouskouri, Demis Roussos, The Sandpipers och Pete Seeger. Den amerikanska folkrockgruppen The Sandpipers fick en hit med låten 1967, då jag hörde den första gången. Den fick också en Grammy. Själv tycker jag bäst om Pete Seeger, där man känner inlevelsen bäst, och i den konsertversion jag har inleder han just med berättelsen om José Martí.
Peet Seeger är idag 91 år.
Buena Vista Social Club, 1997.
Det finns också en inspelning av Guantanamera med Buena Vista Social Club. Buena Vista Social Club var en populär klubb i Havanna med musikframträdanden på 1940-talet. År 1997, nästan 50 år efter det att klubben stängts, gjordes en inspelning av kubanska musikern Juan de Marcos González och den amerikanska gitarristen Ry Cooder tillsammans med traditionella kubanska musiker, veteraner som hade spelat på klubben under dess glansdagar. Inspelningen som fick namnet Buena Vista Social Club blev en internationell framgång. Den tyska regissören Wim Wenders filmade 1998 en konsert i Amsterdam, och en uppföljningskonsert i Carnegie Hall, New York, och gjorde intervjuer för en dokumentär. Wenders film, som också fick namnet Buena Vista Social Club, nominerades till bästa dokumentär på olika europeiska filmfestivaler.
Compay Segundo i Buena Vista Social Club år 2002, ett år före sin död vid 95 års ålder. Han var sångare och spelar tres, ett kubanskt stränginstrument på albumet från 1997.
Jag har inte lyckats lista ut på vilket av Buena Vistas album Guantanamera finns med. Den finns dock på min iPod, men varifrån jag hämtat den minns jag inte. Kanske någon bloggläsare kan hjälpa till.

Yo soy un hombre sincero
De donde crece la palma
Y antes de morirme quiero
Echar mis versos del alma
Guantanamera, guajira, Guantanamera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar