lördag 8 maj 2010

Blommande gatuträd i Stockholm och Pune

Gatuträd är alltid en tillgång, och i synnerhet när de blommar. I dagarna slår träden ut i blom i Stockholm. Just nu kan man njuta av körsbärsträden i Kungsan (plåtade av Gabrielle), liksom på Bysistorget vid Hornsgatan (foto Björn). Lyckades genom att förmedla ett tips i blogosfären vips också få magnoliorna på Västgötagatan plåtade (tack Björn).
Magnolia på Västgötagatan utanför Regionplanekontorets entré.
Körsbärsträd i Kungsan.
Körsbärsträd på Bysistorget framför Mellqvists kaffebar. Värda en extra macchiato i vårsolen kanske.
Själv kan jag bidra med flamträden som står i full prakt här i Pune. Förutom välbehövlig skugga när solen snart står i zenit, ger blommorna just nu extra fröjd för ögat.
Flamträd i Pune.
Det är också så gott som det enda positiva bland alla bilar, rickshor, motorcyklar, bussar och kor som ska samsas med fotgängarna på alltför smala gator. Avgaserna är sjufalt värre än t o m på Hornsgatan i Stockholm, tänk er bara det.
Njut av blommorna.

2 kommentarer:

  1. Åh, igenkännandets glädje! Det måste ju vara Poinciana du har där på slutet - ett av mina favoritträd. Jag har plåtat det i North Queensland, Australien, och brukar ha röda trädkronor i min "header" på bloggen om höstarna. Du hittar nåt inlägg om Poinciana om du söker på ordet i min blogg.

    SvaraRadera
  2. Flamträd är en benämning som används på flera olika sorter, däribland just (Royal) Poinciana, Flamboyant eller Delonix regia, som det latinska namnet är. Just den sorten finns också i Indien men kallas här Gulmohar. Den är endemisk på Madagaskar, men odlas i många varma områden. Det finns ett liknande träd som heter Illawarra flame tree, Brachychiton acerifolius,, ett ganska stort träd som ursprungligen kommer från Australien, som också spridits till andra varma länder. Vågar inte säga säkert vilken sort det är som är så vanlig här, eller om kanske båda finns.

    SvaraRadera