söndag 23 maj 2010

Fredmans källare vid Kvarnbergets fot

Häromdagen intog jag en enkel måltid i Fredmans källare. Den ligger vid Kvarnbergets fot i hörnet av Bellmansgatan och S:t Paulsgatan i Van der Nootska palatset. Det var här som Bellman lärde sig supa. Jag kände historiens vingslag. På 1700-talet fick Bellman nämligen sin första fylla här, hos sin kompis, son till dåvarande ägaren, familjen Martville. Familjen Bellman bodde ju i kvarteret intill längre ner på Bellmansgatan.
Fredmans källare
Palatset är ett av de 1600-talspalats som fortfarande finns kvar på Söders centrala delar. Det var en inflyttad holländare, Thomas van der Noot, som lät bygga palatset. Han kom till Sverige på 1650-talet och gifte sig med en svensk adelsfröken. Paret köpte 1670 en stor tomt här på Södermalm som sträckte sig från Maria kyrka över Kvarnberget ner till Fatburssjön, där Fatbursparken nu ligger.
Van der Nootska palatset i hörnet av Bellmansgatan och S:t Paulsgatan.
Palatset ritades av Jean de la Vallé, som också ritat Riddarhuset, i holländsk palladiansk stil, och palatset var klart 1674. Thomas van der Noot var officer och stupade redan tre år senare, så han fick inte så mycket glädje av byggnaden själv. Senare under 1600-talet fungerade huset som holländsk ambassad. Mot slutet av 1700-talet började den stora tomten styckas upp och bebyggas med bostadshus. Palatset började förfalla och användes för olika ändamål, bl.a. har det inhyst den Åbomska flickskolan, varit gymnastik- och fäktningslokaler, en tobak- och cigarrfabrik, det fanns en ölstuga och under en period även glädjehus. Mot slutet av 1800-talet var nästan hela tomten avstyckad och bebyggd med hyresfastigheter. En byggmästare köpte Palatset för att riva det och bygga fler nya fastigheter.
Trädgården
Palatset räddades dock i sista stund av Jean Jahnson som köpte det i början av 1900-talet.
Jean Jahnson
Jean Jahnson var ägare till Hallbergs Guld, hovjuvelerare, och mycket förmögen. Han började rusta upp det förfallna palatset, byggde till östra flygeln och ett stall på gården. Inredningen i det upprustade palatset blev en blandning av olika stilar som kopierades från slott och herrgårdar i Sverige och utomlands. Arkitekter vid om- och tillbyggnaden var Isak Gustaf Clason och Agi Lindegren. När det stod klart omkring 1910 var palatset ansett som Stockholms förnämsta privatbostad.
Stallet
Familjen Jahnson ruinerades i samband med Kreugerkraschen omkring 1930 och fick lämna huset, som köptes av Axel Wenner-Gren för att doneras till Sveriges Lottakår och övertogs så småningom av Stockholms stad. Lottakåren hyrde huset av Stockholms stad fram till början av 1980-talet. Det används nu för konferenser och som festlokaler.

Relaterade inlägg:
Den gamla 1600-talsbebyggelsen vid Slussen
Monteliushuset
Bellmans Fredman
Fredman på Kvarnberget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar