tisdag 15 juni 2010

Tempelplatsens kyrka i Helsingfors

Jag var nyligen i Helsingfors några dagar. Jag passade då på att besöka en av stadens och kanske hela Finlands absoluta arkitekturikoner, Tempelplatsens kyrka, eller som den vanligen kallas, bara Tempelkyrkan. Det är en kyrkobyggnad i stadsdelen Främre Tölö i Helsingfors. Den har ritats av bröderna och arkitekterna Timo och Tuomo Suomalainen och var färdig 1969.
Redan på 1930-talet var det tänkt att en kyrka skulle byggas på tempelberget. Det anordnades två arkitekttävlingar, en 1933 och en 1936. Den senare vanns av J.S. Sirén, men planerna avbröts när kriget bröt ut 1939. En ny tävling utlystes efter kriget som 1961 vanns av Timo och Tuomo Suomalainen med ett förslag kallat "Stenkyrkan". Byggnadsarbetena kom i gång först i februari 1968 och då hade man av ekonomiska skäl bantat projektet med en fjärdedel. Tempelplatsens kyrka invigdes i september 1969.
Kyrkan är nersprängd i berget och endast en mindre del med kupol är synlig ovan mark uppe på berget medan entrén ligger nedanför bergets fot. Från vissa perspektiv kan kupolen ibland se ut som ett flygande tefat, som just har landat. Större delen av väggarna utgörs av den sprängda och ojämna bergytan, påbyggd med en kallmur av sprängsten. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen. Dagsljuset kommer in genom cirkelformade takfönster som omger en ärgad kopparkupol.
Väggarnas skrovliga bergyta ger kyrkan en god akustik, och den används ofta som konsertlokal. Från början hade arkitekterna inte tänkt sig att visa de rena bergväggarna, men övertalades av akustikexperterna. Där finns också en stor orgel med 3001 pipor av Veikko Virtanen.
Idag är kyrkan en av Helsingfors främsta arkitektoniska sevärdheter, och får omkring en halv miljon besökare varje år. Men den är samtidigt en populär gudstjänstlokal. Därför är öppettiderna begränsade för att inte störa den huvudsakliga verksamheten. När vi besökte kyrkan var den öppen vid flera tillfällen under dagen, men ibland bara en kvart åt gången. Utanför kyrkan stod flera turistbussar och väntade på att den skulle öppnas.
Timo Suomalainen föddes 1928 och Tuomo Suomalainen 1931 på ön Hogland, i Finska viken, som Finland förlorade till Sovjetunionen efter Andra världskriget. Timo tog sin arkitektexamen vid Tekniska Högskolan i Helsingfors 1956 och Tuomo år 1960, men redan från 1956 drev bröderna ett gemensamt arkitektkontor. Tempelkyrkan är deras mest kända verk, och de har vunnit flera priser och utmärkelser genom åren. Finsk arkitektur är inte bara Alvar Aalto.

1 kommentar:

  1. Hei! Veldig moro å lese dette! Tusen takk skal du ha!

    SvaraRadera