torsdag 17 juni 2010

Vem ber om ursäkt för utfiskningen av världshaven?

Är det inte lite pinsamt att höra BP:s ordförande Carl-Henrik Svanberg be amerikanska folket om ursäkt för oljeutsläppen i Mexikanska golfen, efter att just ha träffat president Obama? Ja inte ursäkten alltså utan den omisskännliga svengelskan. Har han nyss lärt sig engelska? Är detta hans första utlandsresa? Har de inte råd att anlita en språklärare på BP?
BP är i blåsväder just nu. ”Den värsta miljökatastrof USA någonsin har upplevt”, har president Barack Obama kallat spillet. Men trots de skador som oljan orsakar i Mexikanska golfen just nu är det viktigt att komma ihåg att olja är en naturprodukt som så småningom bryts ned och knappast orsakar några bestående skador. Oljeutsläppet i Mexikanska golfen vållar stora skador på våtmarkerna på USA:s sydkust. Men när läckan väl hejdats återhämtar sig det marina livet i golfen snabbt. Det kommersiella yrkesfisket är däremot en mycket större global fara som hotar att utrota allt fler av världshavens fiskarter. Det verkligt stora miljöproblemet är överfisket, anser svenske experten Olof Lindén, enligt DN. Carl Gustaf Lundin, chef för havsmiljöprogrammet på Internationella naturvårdsunionen, IUCN, anser enligt DN att övergödningen är det största hotet och att fisket kommer som nummer två. Båda är överens om att fisket är värre än oljan. Men det ber ingen om ursäkt för.

Uppdatering, torsdag.
Ursäkten som Carl-Henrik Svanberg riktade till det amerikanska folket i direktsänd tv under onsdagen har enligt SvD blivit en riktig språkgroda. Han använde ord som gjorde att BP:s pressavdelning senare fick be om ursäkt för ursäkten. En retorikexpert frågar sig i SvD varför ingen av hans rådgivare avrått honom från det manus han uppenbarligen hade att hålla sig till, som verkade hemsnickrat. Och det var en miss att ha ett uttal som låter som kusinen från landet, vilket inte fungerar på den här nivån.

1 kommentar:

  1. *skratt*
    Då var vi i alla fall två som hakade upp oss på hans (ursäkta uttrycket) lågstadieengelska...

    SvaraRadera